Mąka słonecznikowa jest uważana za jedną z najzdrowszych mąk dozwolonych na diecie ketogenicznej. Stanowi bogate źródło wielu składników odżywczych, w szczególności witamin. Dowiedz się, co warto wiedzieć na jej temat.
Tradycyjne mąki nie są zalecane podczas stosowania diety ketogenicznej. Wszystko przez wysoką zawartość węglowodanów, która wynosi nawet 100 g na jedną szklankę zwykłej mąki. Istnieje jednak wiele zamienników, a jednym z nich jest mąka słonecznikowa. To produkt szczególnie ceniony ze względu na swój skład i bogactwo cennych minerałów i witamin.
Mąka słonecznikowa – jak powstaje?
Mąka słonecznikowa powstaje w wyniku zmielenia ziaren słonecznika. Kierując się wyborem tego produktu, warto zwrócić uwagę, by był naprawdę najwyższej jakości. Niektórzy producenci do wyrobu mąki słonecznikowej stosują makuch. Jest on produktem ubocznym powstałym w wyniku pozyskiwania oleju z nasion. Nie jest to więc pełnowartościowy produkt. Ważne, aby mąka pochodziła ze zmielenia nasion, tylko wtedy mamy pewność, że zawiera wszystkie tłuszcze i białka obecne w ziarnach słonecznika.
Mąka słonecznikowa – wartość odżywcza
Nasiona słonecznika są wykorzystywane przede wszystkim do produkcji oleju. Bardzo często są spożywane także w formie surowej, lub suszonej jako dodatek do sałatek lub przekąska. Produkt jakim jest mąka słonecznikowa jest popularny zwłaszcza u osób stosujących dietę ketogeniczną.
Nie zawiera glutenu, a ilość węglowodanów jest niewielka. Jest za to bogaty w tłuszcze, przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT. Stanowi dobre źródło witamin z grupy B, a także witamin A, E i D. Słonecznik to również cenne źródło cynku, żelaza, wapnia i potasu. Oprócz tego zawiera niski indeks glikemiczny, jest więc także polecany dla osób chorujących na cukrzycę.
Mąka słonecznikowa – zastosowanie
Mąkę słonecznikową można z powodzeniem stosować w kuchni jako zamiennik tradycyjnych mąk. Sprawdza się zarówno do wypieków – ciasta i chleba, jak również naleśników czy placuszków. Można ją używać także do panierowania mięsa czy ryb, a nawet zagęszczania zup i sosów. Bez problemu można z niej przygotować także zdrowy i bezglutenowy zamiennik tradycyjnego mleka. Wszechstronne zastosowanie mąki słonecznikowej sprawia, że może być używana niezależnie od stosowanej diety.
Dieta ketogeniczna wymaga spożywania określonych produktów. Jednym z najbardziej pożądanych jest mąka słonecznikowa, charakteryzująca się wysoka zawartością tłuszczu i białka. Sprawdzi się w każdej kuchni, może być dowolnie używana z powodzeniem zastępując tradycyjne produkty węglowodanowe. Kupując ten produkt warto zwrócić uwagę na sposób pozyskiwania mąki. Pełnowartościowy produkt powstaje jedynie z całych łuskanych ziaren słonecznika.
Powiązane:
- Mąka bez węglowodanów – produkty dozwolone na diecie keto
- Mąka migdałowa – wartości odżywcze i zastosowanie
- Mąka kokosowa w diecie ketogenicznej – co warto wiedzieć?
- Ghee, czyli inaczej masło klarowane. Jak stosować ten wyjątkowy produkt?
- Chleb majonezowy keto – na śniadanie i do pracy!
- Keto chleb niskowęglowodanowy – przepis na keto pieczywo z użyciem mąki bezglutenowej