Mąka słonecznikowa – czym się wyróżnia? Najważniejsze informacje i zawartość składników odżywczych

Mąka słonecznikowa jest uważana za jedną z najzdrowszych mąk dozwolonych na diecie ketogenicznej. Stanowi bogate źródło wielu składników odżywczych, w szczególności witamin. Dowiedz się, co warto wiedzieć na jej temat. 

Tradycyjne mąki nie są zalecane podczas stosowania diety ketogenicznej. Wszystko przez wysoką zawartość węglowodanów, która wynosi nawet 100 g na jedną szklankę zwykłej mąki. Istnieje jednak wiele zamienników, a jednym z nich jest mąka słonecznikowa. To produkt szczególnie ceniony ze względu na swój skład i bogactwo cennych minerałów i witamin.

Mąka słonecznikowa – jak powstaje?

Mąka słonecznikowa powstaje w wyniku zmielenia ziaren słonecznika. Kierując się wyborem tego produktu, warto zwrócić uwagę, by był naprawdę najwyższej jakości. Niektórzy producenci do wyrobu mąki słonecznikowej stosują makuch. Jest on produktem ubocznym powstałym w wyniku pozyskiwania oleju z nasion. Nie jest to więc pełnowartościowy produkt. Ważne, aby mąka pochodziła ze zmielenia nasion, tylko wtedy mamy pewność, że zawiera wszystkie tłuszcze i białka obecne w ziarnach słonecznika.

Mąka słonecznikowa – wartość odżywcza

Nasiona słonecznika są wykorzystywane przede wszystkim do produkcji oleju. Bardzo często są spożywane także w formie surowej, lub suszonej jako dodatek do sałatek lub przekąska. Produkt jakim jest mąka słonecznikowa jest popularny zwłaszcza u osób stosujących dietę ketogeniczną.

Nie zawiera glutenu, a ilość węglowodanów jest niewielka. Jest za to bogaty w tłuszcze, przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT. Stanowi dobre źródło witamin z grupy B, a także witamin A, E i D. Słonecznik to również cenne źródło cynku, żelaza, wapnia i potasu. Oprócz tego zawiera niski indeks glikemiczny, jest więc także polecany dla osób chorujących na cukrzycę.

Mąka słonecznikowa – zastosowanie

Mąkę słonecznikową można z powodzeniem stosować w kuchni jako zamiennik tradycyjnych mąk. Sprawdza się zarówno do wypieków – ciasta i chleba, jak również naleśników czy placuszków. Można ją używać także do panierowania mięsa czy ryb, a nawet zagęszczania zup i sosów. Bez problemu można z niej przygotować także zdrowy i bezglutenowy zamiennik tradycyjnego mleka. Wszechstronne zastosowanie mąki słonecznikowej sprawia, że może być używana niezależnie od stosowanej diety.

Dieta ketogeniczna wymaga spożywania określonych produktów. Jednym z najbardziej pożądanych jest mąka słonecznikowa, charakteryzująca się wysoka zawartością tłuszczu i białka. Sprawdzi się w każdej kuchni, może być dowolnie używana z powodzeniem zastępując tradycyjne produkty węglowodanowe. Kupując ten produkt warto zwrócić uwagę na sposób pozyskiwania mąki. Pełnowartościowy produkt powstaje jedynie z całych łuskanych ziaren słonecznika. 

Powiązane:

Archiwum: kwiecień 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Keto grypa – objawy grypy ketogenicznej. Jak wygląda proces adaptacji w diecie ketogenicznej?

Następny artykuł

Dieta ketogeniczna dla kobiet – co warto wiedzieć?

Zobacz też