Zapamiętaj!
- Bułki z mąki migdałowej mogą spożywać osoby na diecie bezglutenowej.
- Bułki keto z mąki migdałowej mają bardzo małą zawartość węglowodanów, za to sporo tłuszczy.
- Bułeczki migdałowe świetnie smakują zarówno podane wytrawnie, jak i na słodko!
Keto bułki z mąki migdałowej – przepis
Mąka migdałowa należy do tych, które na diecie ketogenicznej polecane są szczególnie. Wszystko dlatego, że bogata jest w zdrowe tłuszcze, a nie – jak mąki zbożowe – węglowodany. Znajdziesz ją w każdym większym sklepie! Jeśli jednak wolisz mąkę migdałową, z powodzeniem przygotujesz także samodzielnie. Wystarczy paczka migdałów i blender, którym zmielisz je na gładką masę. W ten sposób właśnie powstanie mąka migdałowa!
Jak przygotować keto bułki z mąki migdałowej? Przepis jest bardzo prosty, a samo przygotowanie wypieku nie zajmie ci nawet 30 minut. Przygotuj:
- 100 g mąki migdałowej;
- 50 g siemienia lnianego albo łusek babki jajowatej (jeśli chcesz pominąć ten składnik, do ciasta dodaj więcej mąki migdałowej);
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
- 1 łyżkę oleju kokosowego;
- 1 łyżeczkę soli;
- 4 jajka.
W misce dokładnie wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj do nich kolejno jajka i olej kokosowy. Ciasto wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Może być lekko kleista, ale nie zbyt sucha! Jeśli ciasto okaże się zbyt zbite, dolej do niego odrobinę gorącej wody i ponownie wymieszaj.
Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180°C. Formuj w dłoniach niewielkie bułeczki i układaj je na blasze. Pamiętaj, że nieco urosną podczas pieczenia, więc pozostaw między nimi odstępy! Bułki migdałowe możesz przed pieczeniem posypać dowolnymi pestkami, nasionami lub ziarnami.
Piecz ok. 30 minut (do tzw. „suchego patyczka”). Już podczas pieczenia bułeczki pięknie pachną, ale warto z ich próbowaniem wstrzymać się do czasu, aż całkowicie ostygną! Studź je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Pieczywo w diecie niskowęglowodanowej
Bułki keto z mąki migdałowej świetnie sprawdzą się na diecie ketogenicznej, wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Zamiast nich możesz też przyrządzić inne keto bułki: z mąki orzechowej albo kokosowej. Gotowe wypieki zawsze przechowuj w lodówce – keto pieczywo jest bogate w tłuszcz, więc po 2-3 dniach w chlebaku mogłoby okazać się zepsute.
Mąki odpowiednie na diecie ketogenicznej (a więc bogate w tłuszcze) przygotujesz we własnym domu. Wystarczy zmielić migdały lub orzechy – w ten sposób uzyskasz mąkę migdałową, orzechową, arachidową i wiele innych. Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić swoje wypieki, postaw na dodatki. Do ciasta na bułeczki warto wkroić np. kilka posiekanych kostek keto czekolady.
Dieta ketogeniczna może początkowo wydawać się bardzo restrykcyjna. Wykluczenie węglowodanów i zmiana codziennych posiłków na wysokotłuszczowe wcale nie jest łatwe! Kiedy jednak bliżej poznasz wszystkie zasady diety oraz kilka sprawdzonych przepisów, zyskasz więcej pewności siebie. Jednym ze sposobów może być wdrożenie przepisu na keto bułki: smaczne, a do tego łatwe w przygotowaniu.
Powiązane:
- Keto chleb z mąki kokosowej – sprawdź nasz przepis!
- Bułki keto z mąki kokosowej – przepis na pyszne pieczywo!
- Przepis na pyszne keto bułki bezglutenowe i inne pieczywa ketogeniczne. Jakiej mąki możesz używać?
- Keto pizza – przepisy na spód do pizzy bez węglowodanów
- Keto pączki – przepis na pyszne wypieki
- Chleb majonezowy keto – na śniadanie i do pracy!