Keto ciasta świąteczne – przepisy na keto ciasteczka i wypieki

Keto ciasta świąteczne są równie pyszne, jak ich odpowiedniki z cukrem i mąką. Sprawdź, jakie niskowęglowodanowe przepisy kulinarne przygotowaliśmy dla ciebie. W te Święta zachwyć bliskich pysznymi keto alternatywami tradycyjnych wypieków!

Święta Bożego Narodzenia wcale nie muszą wiązać się z koniecznością wypadania z ketozy. Mamy dla ciebie kilka przepisów na keto ciasta świąteczne, które umożliwią ci cieszenie się słodkościami bez konieczności spożywania węglowodanów. Nie są one trudne do wykonania, a swoim smakiem zachwycą wszystkich domowników. Wiele z tych sprawdzonych przepisów jest też w pełni paleo. Brak cukru i glutenu sprawia, że te przepyszne ciasta na keto Święta sprawdzą się też dla osób na innych dietach, które dbają o linię.

Keto ciasta świąteczne – piernik

Jest to jedno z najprostszych w wykonaniu keto ciast świątecznych, które w dodatku najbardziej kojarzy się ze Świętami. Mowa oczywiście o puszystym, delikatnym, wilgotnym pierniku o charakterystycznym, korzennym smaku. Do jego przyrządzenia potrzebujesz:

  • 4 jajka;
  • 200 gramów serka Philadelphia;
  • 40 gramów gorzkiej czekolady (lub słodzoną niskowęglowodanowym słodzikiem);
  • 60 gramów masła;
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (w ostateczności wystarczy nawet sam cynamon);
  • 40 gramów erytrytolu (lub więcej, jeśli lubisz).

Najpierw roztop masło z czekoladą w małym rondelku. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich żółtka, serek, masło z czekoladą, cynamon i słodzik. Przełóż masę do keksowej foremki i piecz w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu w 150 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Gdy keto piernik wystygnie, możesz przełożyć go dżemem lub powidłami bez cukru lub polać czekoladą.

Świąteczne ciasteczka ketogeniczne

Chyba nic tak nie kojarzy się z Bożym Narodzeniem jak kruche pierniczki w kształcie choinki, gwiazdki lub bałwana. Je też możesz wykonać w wersji ketogenicznej. Wystarczy zamienić cukier na erytrytol a mąkę pszenną na migdałową. Dokładny przepis na keto świąteczne ciasteczka wygląda następująco:

  • 1-2 jaja;
  • jedna szklanka mąki migdałowej (jeśli wolisz twardsze ciasteczka świąteczne, użyj 200 g mąki migdałowej i 50 g mąki kokosowej);
  • 40 gramów masła;
  • dwie łyżki cynamonu;
  • łyżka kardamonu;
  • łyżeczka gałki muszkatołowej;
  • odrobina chili;
  • 50 gramów erytrytolu;
  • łyżka niesłodzonego kakao.

Połącz razem wszystkie składniki. Rozwałkuj gotowe ciasto na czystym blacie lub na silikonowej podkładce. Wykrawaj z niego świąteczne kształty, a następnie umieść je na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Piecz przez około 8-10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Wilgotne ciasto czekoladowe brownie

Wśród keto ciast świątecznych, brownie jest najlepszą opcją na słodką przekąskę ketogeniczną dla miłośników czekolady. W tym przepisie znajduje się jeden tajemniczy składnik, który nie jest wyczuwalny w smaku, lecz pomaga uzyskać prawidłową teksturę. Przygotuj:

  • 3 jaja;
  • 300 gramów cukinii;
  • łyżeczkę cynamonu;
  • 15 gramów kakao;
  • 2 łyżki oleju kokosowego;
  • erytrytol do smaku;
  • łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • na polewę: 20 gramów masła i 100 gramów gorzkiej czekolady.

Zetrzyj cukinię na tarce, odstaw ją aż puści sok, a następnie dokładnie ją z niego odciśnij. Dokładnie wymieszaj jajka i olej, po czym dodaj do nich wszystkie produkty sypkie, łącznie z cukinią. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Wystarczy około 40-50 minut. Rozpuszczoną polewą oblewaj schłodzone brownie.

Sernik na Święta Bożego Narodzenia

Sernik to keto ciasto świąteczne, które można przygotować o każdej porze roku, nawet bez okazji. Pokochają go nawet osoby niebędące na diecie ketogenicznej. Do tego ciastka przygotuj:

  • kilogram rozdrobnionego, tłustego twarogu;
  • 10 jajek;
  • 6 łyżek mąki migdałowej;
  • 4 łyżki mąki kokosowej;
  • 2 gramy aromatycznego olejku migdałowego;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 7 łyżek erytrytolu;
  • 1 łyżka naturalnego kakao (opcjonalnie – na ciasto-zebrę).

Zacznij od ubicia oddzielonych wcześniej białek na sztywną pianę. Będzie to łatwiejsze, jeśli dodasz do nich szczyptę soli. Resztę składników wymieszaj ze sobą (łącznie z żółtkami) i delikatnie połącz z ubitymi białkami. Jeśli chcesz stworzyć efekt zebry, przełóż połowę masy do osobnej miski i dodaj do niej łyżkę kakao. Aby stworzyć dwukolorowe keto ciasto świąteczne, wykładaj ciasto jasne i ciemne na blachę naprzemiennie. W prostszej wersji jednokolorowej, wystarczy przelać całość na wyłożoną wcześniej papierem blachę. Piecz przez godzinę w 180 °C.

Polecamy dodać do tego serowego deseru polewę w wersji lowcarb. Do jej stworzenia przygotuj:

  • 100 gramów gorzkiej czekolady;
  • 25 gramów serka mascarpone;
  • łyżeczkę oleju kokosowego;
  • łyżeczkę masła.

Rozpuść olej, masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Na koniec dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewą polej wystudzony sernik.

Opcji na keto ciasta świąteczne jest naprawdę wiele. Możesz też pokusić się o wykonanie makowca lub tarty ze śliwką w wersji ketogenicznej. W większości klasycznych przepisów wystarczy jedynie podmienić cukier na erytrytol lub inny niskokaloryczny słodzik, a mąkę pszenną na jej niskowęglowodanowy odpowiednik.

Powiązane:

Archiwum: marzec 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Jadłospis na diecie ketogenicznej 1200 kcal

Następny artykuł

Bułki keto z mąki migdałowej – przepis na zdrowe śniadanie!

Zobacz też