Masło orzechowe keto – zdrowa i wartościowa przekąska

Masło orzechowe keto to jeden z najlepszych produktów stosowanych w diecie ketogenicznej. Dostarcza potrzebną dawkę zdrowych tłuszczów. Poznaj najważniejsze właściwości masła orzechowego.

W skrócie:

  • Wartość odżywcza masła orzechowego keto: Masło orzechowe jest zalecane w diecie ketogenicznej ze względu na dostarczanie zdrowych tłuszczów i wspieranie ketozy. 
  • Wybór masła orzechowego keto: Masło orzechowe może być wykonane z różnych rodzajów orzechów, takich jak laskowe, migdałowe, nerkowca i kokosa. Najlepszym wyborem dla diety ketogenicznej jest masło z orzechów laskowych, które zawiera wysoką ilość tłuszczu i niską zawartość węglowodanów. 
  • Przygotowanie masła orzechowego keto: Można łatwo przygotować pyszne i naturalne masło orzechowe keto w domu. Wystarczy zmiksować wybrane orzechy z odrobiną soli, aż do oddzielenia się tłuszczu. Następnie masło można przechowywać w słoiczku i używać jako przekąski lub dodatku do potraw. 
  • Ostrzeżenie przed gotowymi masłami orzechowymi: Wiele maseł orzechowych dostępnych w sklepach zawiera sztuczne dodatki, takie jak tłuszcz palmowy, które nie są zalecane w diecie ketogenicznej. 
  • Masło orzechowe keto jako uzupełnienie diety: Masło orzechowe keto jest prostym i smacznym dodatkiem do diety ketogenicznej. 

Masło orzechowe keto – wartość odżywcza

Masło orzechowe keto jest nie tylko lubiane, ale także zalecane dla osób na diecie ketogenicznej. Za sprawą dobrej jakości tłuszczów wspiera ketozę i dostarcza do organizmu spore dawki zdrowych tłuszczów. Masło orzechowe zawiera niewielkie ilości węglowodanów, oraz dostarcza witamin i minerałów. Kupując masło orzechowe, warto zwrócić uwagę na skład. Idealne jest takie, które nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, soli i cukru. Tylko taki produkt może być bezpiecznie spożywany w czasie diety ketogenicznej.

jedna łyżka masła orzechowego ma w sobie ponad 100 kalorii

Masło orzechowe keto – jakie wybrać?

Masło orzechowe powstaje z różnego rodzaju orzechów. W diecie ketogenicznej może znaleźć się masło z orzechów laskowych, migdałów, nerkowców i kokosa. W sprzedaży dostępne są również produkty dodatkowo wzbogacone olejem MCT – suplementem przeznaczonym dla osób na diecie keto. 

Jak zatem wybrać najlepsze masło orzechowe keto? 

Najkorzystniej na organizm w stanie ketozy zadziała to o najwyższej ilości tłuszczów. Dlatego też zaleca się spożywanie masła z orzechów laskowych, które w 100 g zawiera aż 65,5 grama tłuszczu i tylko 8 g węglowodanów. 

Masło orzechowe keto – jak przygotować?

Pyszne i naturalne masło orzechowe keto można zrobić samemu w domu. Potrzebne będą dowolnie przez ciebie wybrane orzechy, szczypta soli i mocny blender. 

Orzechy należy miksować z dodatkiem soli tak długo, aż zobaczysz wyraźnie oddzielający się tłuszcz. Następnie przygotowane w ten sposób masło należy przełożyć do czystego słoiczka i szczelnie zamknąć. Domowe masło można przechowywać przez okres 1 miesiąca i używać jako przekąskę lub dodatek do naleśników czy kanapek.

Masło orzechowe keto jest proste w przygotowaniu i stanowi uzupełnienie diety. Masła orzechowe dostępne w sklepach bardzo często zawierają sztuczne dodatki, m.in. tłuszcz palmowy, które nie są wskazane w diecie. Kupując gotowy produkt, sprawdź dokładnie etykietę. Zdecydowanie lepiej jest przygotować masło orzechowe w domu, a różnicę w smaku poczujesz od razu!

Najczęściej zadawane pytania 

Ile masła orzechowego na keto?

Mimo że masło orzechowe jest dozwolone na keto, nie oznacza to, że możemy je jeść do woli. Jedna lub dwie łyżki okazyjnie to wystarczająca porcja.

Czy na diecie keto można jeść orzeszki ziemne?

Jak najbardziej 🙂

Powiązane:

Archiwum: maj 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Dieta ketogeniczna - czy jest naprawdę bezpieczna

Następny artykuł

Jak wyjść z ketozy bez efektu jo-jo?

Zobacz też