Wielkanoc tuż-tuż, a nadal nie masz pomysłu na świąteczne ciasto? Ciekawą propozycję znajdziesz w diecie ketogenicznej – puszyste keto ciasto czekoladowe z awokado. To doskonały pomysł dla lubiących ciasta mokre i intensywnie czekoladowe. Sprawdź!
W ostatnich czasach bardzo modna stała się dieta ketogeniczna, a jej główne motto to – „jedz tłuszcz, by spalać tłuszcz”. Dla wielu jest to teza nie do przyjęcia. Jak to możliwe, by odchudzać się dzięki diecie, w której zamiast eliminować tłuszcz, spożywa się go na potęgę? Sprawdź, o co chodzi w diecie ketogenicznej i dlaczego keto ciasto czekoladowe z awokado jest tak atrakcyjną propozycją.
Kilka słów o diecie ketogenicznej
Dieta ketogeniczna to jeden z coraz częściej wybieranych modeli żywieniowych, zakładający, że podstawą pożywienia powinien być tłuszcz, a z węglowodanów należy zrezygnować. Jednym z przykładów posiłków z tej diety jest właśnie pyszne keto ciasto czekoladowe z awokado. Metoda odżywiania jest na tyle kontrowersyjna, że posiada mniej więcej tyle samo zwolenników, co przeciwników. W związku z tym, że zakłada się w niej zwiększenie podaży tłuszczów, aby była skuteczna i nie stanowiła zagrożenia dla organizmu, powinno się ją przeprowadzać pod stałą kontrolą lekarza lub dietetyka.
Proporcje w diecie ketogenicznej
Proporcje w diecie ketogenicznej są znacząco inne niż w posiłkach spożywanych na co dzień. Dieta zakłada, że w posiłkach tłuszcze będą stanowiły od 80 do 90 procent, a pozostałe 10 do 20 procent to białka i węglowodany. To nieco łamie zasady żywienia, w których dotychczas to węglowodany stanowiły główne źródło energii. W takiej sytuacji organizm zaczyna poszukiwać alternatywy, którą są tłuszcze i właśnie one stają się głównym źródłem energii.
Składniki na keto ciasto czekoladowe z awokado
Aby upiec to pyszne, puszyste i idealnie wilgotne ciasto potrzebne będą następujące produkty:
Ciasto
- 150 g awokado;
- 200 g mąki migdałowej;
- 120 g mleka kokosowego;
- 3 jajka;
- 40 g kakao w proszku;
- 120 ml mleka migdałowego;
- 100 g słodziku (erytrytol);
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem
- 60 g gorzkiej czekolady (należy zwrócić uwagę, aby posiadała minimum 85% zawartości kakao);
- 100 g awokado;
- 60 g słodzika erytrytol;
- 20 g kakao w proszku;
- 50 g mleka kokosowego.
Sposób wykonania wilgotnego czekoladowego ciasta z mąką migdałową
Awokado należy zblendować i zrobić z niego purée. Po czym należy dodać jajka, mleko kokosowe i migdałowe, ekstrakt waniliowy, kakao i zmiksować na gładką masę. Następnie trzeba dołożyć proszek do pieczenia, słodzik oraz mąkę migdałową i wszystko razem połączyć. Ciasto przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tortownica 16 cm), piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstawić ciasto. Czas pieczenia to 35–40 minut.
Przygotowanie kremu
Kiedy ciasto będzie stygło, jest czas na przygotowanie pysznego kremu. Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub drugim sposobem – umieścić w mikrofali na 30 sekund. Do malaksera włożyć awokado, erytrytol, kakao i mleko kokosowe i zmiksować do gładkości. Do masy należy dołożyć roztopioną czekoladę i raz jeszcze zmiksować.
Na ostudzone ciasto należy wyłożyć gotowy krem, wyrównać, tak by wyglądało estetycznie, następnie ciasto umieścić w lodówce – na minimum 60 minut. Po tym czasie keto ciasto czekoladowe można podawać. Takie brownie najlepiej smakuje posypane orzechami.
Ile kalorii ma keto ciasto czekoladowe?
Biorąc pod uwagę całe ciasto, jego wartości żywieniowe to:
- 2922 kcal (w obliczeniach nie liczy się ciasta z erytrytolem, ponieważ jest on metabolizowany przez człowieka, nie wpływając na poziom glukozy we krwi);
- białka – 92,7 g;
- węglowodany 77 g;
- tłuszcze – 240,6 g.
Dlaczego w cieście bardzo ważne jest awokado?
Podstawą tego ciasta jest awokado, które jest bogate w zdrowe tłuszcze i skutecznie zastępuje masło, śmietankę czy olej kokosowy. Smak awokado jest neutralny i nie wpływa w żaden sposób na smak ciasta, ale jest za to źródłem cennych witamin, takich jak:
- B1, B2, B3, B6;
- C;
- K;
- E;
- H.
Awokado posiada także składniki odżywcze i mineralne takie jak:
- kwas foliowy;
- magnez;
- fosfor;
- wapń;
- cynk;
- miedź;
- potas;
- mangan;
- błonnik pokarmowy;
- beta–karoten.
Erytrytol – zamiennik cukru
Erytrytol to bardzo dobry zamiennik cukru, posiadający 60–70% słodyczy cukru białego, a jego kaloryczność jest praktycznie zerowa, nie wpływa również na poziom glukozy we krwi.
Jaką używać czekolady do ciasta?
W diecie ketogenicznej powinno używać się czekolady gorzkiej z wysoką zawartością tłuszczu, tak aby ciasto było mocno czekoladowe. Czekolada jest znakomitym źródłem magnezu, który wpływa na przewodnictwo nerwowe, układ sercowo-naczyniowy, oraz na kurczliwość mięśni. Reguluje także metabolizm kości i wywiera wpływ na poziom glukozy. Czekolada może poprawić koncentrację i myślenie, będzie także doskonałym zastrzykiem energii.
Wiesz już, jak przygotować keto ciasto czekoladowe. Decydując się na dietę ketogeniczną, należy poradzić się dietetyka lub lekarza prowadzącego. Pamiętaj, że taka dieta nie jest dla każdego i warto znać przeciwwskazania. Należą do nich choroby układu krążenia, problemy z wątrobą, cukrzyca, choroby nerek i trzustki, ciąża i karmienie piersią i wrodzone zaburzenia metaboliczne.
Powiązane:
- Ciasteczka keto maślane z czekoladą – sprawdzony przepis
- Keto brownie – jak przygotować czekoladowe ciasto dla osób na diecie?
- Keto ciasta świąteczne – przepisy na keto ciasteczka i wypieki
- Keto biszkopt – pyszny biszkopt kokosowy
- Keto tiramisu – jak przyrządzić ten pyszny tort?
- Bułki keto z mąki migdałowej – przepis na zdrowe śniadanie!