Guanabana to egzotyczny owoc o bardzo ciekawym smaku i wielu cennych właściwościach. Sprawdź, jakie witaminy zawiera i co można z niego zrobić!
Guanabana to owoc flaszowca miękkociernistego (Annona muricata). To niewielkie drzewo pochodzące z ciepłych rejonów Ameryki Północnej i Południowej. Można je spotkać również pod nazwą graviola i soursop. Jak się okazuje, miąższ zawiera wiele witamin. Jego cenne właściwości sprawiają, że może być pomocny podczas leczenia wielu chorób, w tym raka. Jednak czy tego typu kuracje są bezpieczne? Sprawdzamy, co w tej kwestii mówią naukowcy!
Guanabana – owoc z kolczastą skórką
Owoce gravioli w pewnym sensie przypominają kasztany – mają zieloną, kolczastą skórkę. Są jednak dużo większe, mogą ważyć nawet 6 kg. Wewnątrz znajduje się biały jadalny miąższ i liczne czarne pestki.
Jak wygląda flaszowiec miękkociernisty?
Flaszowiec miękkociernisty to drzewo o rozłożystym, otwartym pokroju. Dorasta do wysokości około 5-8 metrów. To roślina wiecznie zielona o ciemnozielonych, grubych i błyszczących liściach. Drzewo wydaje oryginalnie wyglądające kwiaty, które składają się z sercowatych, grubych płatków.
Jak smakuje guanabana?
Tym, co wyróżnia owoce, jest kwaskowaty, a zarazem słodki smak. Przypomina on wiele owoców jednocześnie, a najbardziej wyczuwalne są jabłko, truskawka, ananas i cytrusy. Taka kombinacja sprawia, że warto choć raz spróbować owoców guanabany.
Cenne właściwości gravioli
Owoce flaszowca miękkociernistego mają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgrzybicze. Z tego powodu w wielu kulturach są stosowane w celach leczniczych. Badania naukowe dowodzą, że guanabana może być pomocna w takich dolegliwościach, jak artretyzm, nerwobóle, reumatyzm, gorączka, biegunki i infekcje pasożytnicze. Regularne spożywanie owoców może regulować poziom cukru, działa uspokajająco i stanowi profilaktykę infekcji. Ekstrakty zawarte w owocach mają właściwości obniżające ciśnienie tętnicze.
Witaminy w owocach soursop
To, że w owocach znajdują się pokłady cennych dla zdrowia witamin i minerałów nie jest niczym odkrywczym. Nie dziwi więc fakt, że również w guanabanie znajdziemy wapń, żelazo, magnez oraz około 20 mg witaminy C w 100 g owocowego miąższu.
Owoc guanabana na raka
Owoce gravioli cieszą się dużym zainteresowaniem ze względu na działanie przeciwnowotworowe. Jak się okazuje, substancje w nich zawarte działają cytotoksycznie na komórki rakowe. Jednocześnie, nie szkodzą one komórkom, które rozwijają się prawidło. Przeprowadzone badania prezentują się obiecująco, gdyż wykazują, że ekstrakty zawarte w owocach, liściach i nasionach rośliny A. muricata mogą nie tylko zapobiegać rozprzestrzenianiu i hamować rozwój komórek rakowych, ale również prowadzić do ich śmierci. Niestety jednak, badania te nie są potwierdzone na ludziach, a nieskonsultowana z lekarzami kuracja może wiązać się z wystąpieniem działań niepożądanych.
Gdzie kupić owoc graviola?
Owoce guanabany w naszym kraju są dość trudno dostępne. Dużo łatwiej znaleźć produkty pochodne, jak na przykład sok, pulpa czy proszek. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Ile kosztuje guanabana?
Niestety jednak graviola nie należy do najtańszych owoców, podobnie z jej produktami. Za litr soku z owoców trzeba zapłacić około 50 zł.
Guanabana – tabletki
Dostępne są również kapsułki z ekstraktem z gravioli. Warto jednak przed zakupem sprawdzić ich skład, ponieważ ilość proszku z guanabany może być śladowa, a cena nieadekwatna do jakości produktu.
Owoce soursop – co można z nich zrobić?
Miąższ guanabany ma kremową konsystencję, w związku z czym świetnie nadaje się do przygotowania sosów lub jako dodatek do koktajli i innych deserów. Warto pamiętać, że owoce flaszowca miękkociernistego można również spożywać na surowo. W tym celu należy rozciąć owoc na pół, pozbyć się nasion i wydobyć miąższ łyżeczką.
Guanabana to owoc o wielu cennych dla zdrowia właściwościach. Choć trudno go kupić w Polsce, to warto pamiętać, że w sklepach ekologicznych dostępne są różnego rodzaju produkty, powstałe na bazie gravioli. Podczas pobytu w egzotycznych lokalizacjach, gdzie owoce soursopu są czymś normalnym, z pewnością warto spróbować ich niezwykłego smaku.
Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8878098/
Powiązane:
- Owoce na keto – co jeść, by wzmocnić efekty diety?
- Jakie owoce i warzywa jeść na diecie ketogenicznej: przewodnik
- Jakie owoce można jeść przy diecie ketogenicznej – poradnik
- Pasta kokosowa – właściwości i zastosowanie
- Lista produktów dozwolonych na diecie ketogenicznej: jak jeść zdrowo i smacznie
- Poliole – naturalne zamienniki cukru w diecie