Pasta kokosowa – właściwości i zastosowanie

Pasta kokosowa to ciekawy dodatek do wielu dań. Jak powstaje? Gdzie ją kupić? Jakie ma właściwości? Tego dowiesz się już za chwilę!

Pasta kokosowa, znana również jako mus kokosowy to nic innego jak zmielony miąższ orzechów kokosowych. Jest to produkt zdrowy, o wielu cennych właściwościach. Smak pasty kokosowej jest bardzo specyficzny – delikatny i lekko słodki. Z tego powodu świetnie nadaje się ona jako dodatek do deserów, ale również innych dań. W naszym poradniku zebraliśmy najlepsze przepisy z masłem kokosowym w roli głównej!

Pasta kokosowa – co to jest?

Pasta koksowa powstaje w wyniku zmielenia miąższu kokosa. Efektem jest smaczny, słodki krem o gęstej konsystencji. W chłodnych warunkach pasta jest twarda, a w temperaturze pokojowej staje się bardziej płynna, lecz nadal dość gęsta. Mówiąc o klasycznej paście kokosowej mamy na myśli czysty mus, bez dodatku konserwantów, barwników i aromatów.

Skład pasty kokosowej

Wysokiej jakości pasta kokosowa powinna zawierać wyłącznie 100% miąższu kokosowego. Choć najczęściej w sklepach znajdziemy dokładnie taki krem kokosowy, to jednak warto zerknąć na etykietkę wybranego produktu.

Pasta kokosowa a olej kokosowy?

Mimo że te dwa produkty wyglądają podobnie, pasta kokosowa nie jest tym samym, co olej kokosowy, który jest stuprocentowym tłuszczem. Odmienne jest również zastosowanie obu produktów.

Pasta kokosowa – jak wykorzystać?

Pasta z kokosa znajduje wiele zastosowań w kuchni. Gdy jej spróbujesz, z pewnością przyjdą ci do głowy pomysły, jak wykorzystać pyszny mus. Ze względu na cenne właściwości, pastę kokosową można dodawać do owsianki, jogurtu, koktajlów i innych śniadań na słodko.

Krem kokosowy prosto ze słoiczka? Tak!

Miłośnicy smaku świeżego kokosa będą mieli trudność powstrzymać się od zjedzenia pasty kokosowej prosto ze słoiczka. Produkt jest naprawdę smaczny i aromatyczny. Warto jednak pamiętać, że zawiera niemało kalorii. Dlatego też spożywając krem w ten sposób, należy zachować umiar.

Pasta kokosowa do chleba

Nie bez przyczyny pasta jest też zwana masłem kokosowym. Można bowiem wykorzystać ją jako zamiennik masła. Takie zastosowanie będzie ciekawą opcją dla osób będących na diecie wegańskiej, gdyż pasta kokosowa pozbawiona jest składników pochodzenia odzwierzęcego.

Pasta kokosowa do ciasta i tortu

Krem kokosowy jest doskonałym dodatkiem do deserów, między innymi kokosowych ciast i tortów. W niektórych przepisach pastę znajdziemy w składnikach na ciasto bazowe, a w innych na krem. Najlepiej jednak sprawdza się w postaci polewy. Wystarczy zmieszać ją z odrobiną ciepłej wody i zdrowego słodzika, a następnie zastosować tak jak klasyczny lukier. Nie dość, że wypieki będą zdrowsze, to jeszcze uzyskają delikatny kokosowy posmak.

Pasta kokosowa do kawy

To nie żart! Mus kokosowy jest świetnym dodatkiem do bulletproof coffee, czyli kawy kuloodpornej. Taka kawa ma zwiększać uczucie sytości i zapewniać dodatkowy zastrzyk energii. W bazowej wersji dodaje się do niej zwykłe masło, jednak w chwili obecnej znane są jej modyfikacje z użyciem łyżeczki oleju kokosowego i pasty kokosowej.

Desery z musem kokosowym

Pasta kokosowa ze względu na konsystencję bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do domowych deserów kokosowych typu Raffaello, Bounty czy puddingów. Rozpuszczając ją wraz z czekoladą, otrzymasz smakowite sosy i polewy do naleśników, lodów i wielu innych deserów. Tutaj ograniczeniem jest tylko wyobraźnia.

Właściwości musu kokosowego

Kokos jest owocem palmy kokosowej. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witamina C i E, ale również minerały: magnez, fosfor i potas. Jest źródłem błonnika i nasyconych kwasów tłuszczowych. Jako że pasta powstaje poprzez zmielenie miąższu, również zawiera ona wszystkie powyższe substancje. Regularne spożywanie wyrobów z dodatkiem pasty kokosowej działa wspierająco na układ odpornościowy, poprawia pracę układu pokarmowego i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Przede wszystkim jednak dodaje energii, dlatego jest tak chętnie dodawana do śniadań. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, mus kokosowy bardzo często występuje w przepisach dań diety ketogenicznej.

Gdzie kupić krem kokosowy?

Pastę kokosową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz częściej jednak produkt dostępny jest w supermarketach. Krem należy przechowywać w suchym, ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, a po otwarciu najlepiej w warunkach chłodniczych.

Jak zrobić pastę kokosową?

Mus kokosowy nie należy do najdroższych produktów, dlatego najłatwiej go po prostu zakupić. Można jednak pokusić się o przygotowanie domowej pasty kokosowej, jednak w tym celu potrzebny jest sprawny robot kuchenny o dużej mocy. Potrzebujesz jedynie wiórków kokosowych, najlepiej około 500 g. Wsyp je do naczynia i zacznij miksować. Na początku wiórki zamienią się w delikatny puder, jednak w miarę miksowania, zobaczysz coraz więcej wydzielającego się tłuszczu. Po kilkunastu minutach powinna pojawić się pyszna i zdrowa pasta kokosowa. Jeśli chcesz, możesz ją lekko dosłodzić, jednak nie jest to potrzebne. Przygotowaną pastę przełóż do czystego i suchego słoika. Najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu – produkt będzie dłużej świeży. Pamiętaj jednak, by przed użyciem wyciągnąć krem z lodówki i pozwolić mu lekko się rozpuścić.

Jak zrobić mleko kokosowe?

Pasta kokosowa może być też pomocna, gdy potrzebne jest mleko kokosowe, ponieważ na jej bazie możemy taki napój przygotować. Wystarczy szklanka wody i 1-2 łyżeczki pasty. Składniki najlepiej zmiksować blenderem, jednak wystarczy energicznie wymieszać. W zależności od tego, do jakiej potrawy jest ci potrzebne mleko kokosowe, możesz przygotować je w dowolnej konsystencji. Z proporcji podanych powyżej wyjdzie delikatne, rzadkie mleko, niczym te z kartonu. Jeśli jednak potrzebujesz gęstego mleczka, po prostu dodaj do wody więcej pasty. Uzyskasz wówczas kremową konsystencję.

Pasta kokosowa do zębów

Miłośnicy domowych kosmetyków z pewnością znają domowe antyperspiranty i pasty do zębów na bazie oleju kokosowego. Warto pamiętać, że pasta kokosowa nie będzie tutaj odpowiednia jako zamiennik, mimo że nazwa może być myląca.

Pasta kokosowa to produkt o cennych wartościach odżywczych. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów lub baza do ciast i kremów. Ze względu na dość niską cenę, z użyciem kremu kokosowego można przygotować smaczne, a zarazem zdrowe domowe zamienniki najsmaczniejszych kokosowych słodyczy.  

Powiązane:

Archiwum: kwiecień 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 - dlaczego są takie ważne?

Następny artykuł

Kwasy tłuszczowe nasycone: czy zawsze są niezdrowe?

Zobacz też