Bułki keto z mąki kokosowej – przepis na pyszne pieczywo!

W skrócie:

  • Bułki keto z mąki kokosowej to dobry zamiennik tradycyjnego pieczywa.
  • Pyszne keto pieczywo można przyrządzić z różnymi dodatkami: ziarnami, pestkami czy łuskami babki jajowatej.
  • Bułki keto udadzą się także z innymi rodzajami mąk orzechowych.

Bułki keto z mąki kokosowej – pieczywo idealne na diecie!

Bułki ketogeniczne to świetne zastępstwo dla tradycyjnego pieczywa, głównie z uwagi na rodzaj zastosowanej mąki. Warto wiedzieć, że mąka kokosowa w diecie ketogenicznej sprawdza się idealnie. Zawiera o wiele mniej węglowodanów niż zwykle stosowane rodzaje mąk pszennych. Jednocześnie jest bogata w tłuszcze. Przygotowane więc na jej bazie pieczywo będzie doskonałą opcją na szybką przekąskę w ciągu dnia albo zdrowe, zbilansowane keto śniadanie!

Jak zrobić bułki keto z mąki kokosowej? Przygotuj kilka składników:

  • 0,5 szklanki mąki kokosowej;
  • 4 jajka;
  • 3/4 szklanki wrzątku;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 2 łyżki oleju kokosowego;
  • 2 łyżki octu jabłkowego;
  • 4 łyżki łupin babki jajowatej albo 2 łyżki łupin babki i 2 łyżki siemienia lnianego (jeśli chcesz zrezygnować zupełnie z takich dodatków, zwiększ ilość mąki o kolejne 2–3 łyżki).

Przygotowanie keto bułek kokosowych zacznij od połączenia w misce jajek i octu. Następnie dodaj suche składniki. Jeśli chcesz, aby bułki były bardziej puszyste, mąkę przesiewaj do miski z jajkami przez sito. Podczas mieszania ciasta powoli, porcjami dolewaj wrzątek. Na koniec dodaj rozpuszczony olej kokosowy i ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być dość gęste, aby móc formować z niego bułki, ale nie zbyt zbite i ciężkie. Może lekko kleić się do rąk! Jeśli jego konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki. Jeśli zbyt sucha – dolej wody i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto na 15 minut.

W tym czasie przygotuj większą blachę i nastaw piekarnik na 180°C. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj bułki z ciasta i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz formować niewielkie kulki, a potem delikatnie spłaszczyć je i naciąć ich powierzchnię. Pomiędzy bułkami pozostaw trochę miejsca – urosną! Piecz ok. 20 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Keto pieczywo – sprawdź, co warto o nim wiedzieć

Bułki keto czy keto chleb z mąki kokosowej to nie jedyne dozwolone rodzaje pieczywa. Możesz pozwolić sobie także na rogaliki czy słodkie bułeczki! Wystarczy, że zmodyfikujesz przepis na keto bułki i zamiast mąki kokosowej zastosujesz orzechową albo migdałową. Wciąż powstaną produkty pozbawione glutenu, które przy okazji zachwycą cię smakiem! Ciasto z mąki migdałowej będzie przy tym najbardziej odpowiednie do przygotowywania bułeczek i rogalików jedzonych potem na słodko!

Bułki keto z mąki kokosowej to ciekawy zamiennik tradycyjnego pieczywa. Sprawiają, że dieta ketogeniczna staje się łatwiejsza do utrzymania. Pozwalają też na większe urozmaicenie codziennych posiłków! Jeśli więc na keto brakuje ci kanapek, takie rozwiązanie może okazać się dla ciebie strzałem w dziesiątkę! Konieczne wypróbuj nasz przepis – wykonanie bułek nie zabierze ci przecież zbyt wiele czasu!

Powiązane:

Archiwum: marzec 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Czym zastąpić ziemniaki w diecie niskowęglowodanowej: sprawdzone pomysły

Następny artykuł

Dieta niskowęglowodanowa, sposób diety braci rodzeń - najlepsze porady

Zobacz też