Błonnik na keto jest ważny, gdyż przyczynia się do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Jest to możliwe dzięki bakteriom jelitowym. Dowiedz się w jakich pokarmach jest go najwięcej.
Błonnik jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Zmniejsza apetyt i zapewnia uczucie sytości. Oprócz tego spełnia jeszcze jedną ważną funkcję. Dzięki obecnych w jelitach bakteriom, zmienia się w kwasy tłuszczowe o działaniu ketogennym. Błonnik na keto jest więc wskazany i powinien regularnie znajdować się w diecie.
Błonnik na keto – dlaczego jest ważny?
Błonnik na keto jest tak samo ważny, jak w przypadku innego rodzaju diet. Jego spożycie zapewnia długotrwałe uczucie sytości i zmniejsza łaknienie. Zapobiega zaparciom i usprawnia proces trawienia. Chroni jelita i przyczynia się do równowagi bakteryjnej. Dzięki obecnym w jelicie bakteriom ulega fermentacji, a następnie przekształceniu w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA). Należą do nich propionian, maślan i octan, które również wykazują działanie ketogenne. Dlatego też błonnik powinien pojawiac się w codziennej diecie.
Błonnik na keto – co jeść?
Błonnik na keto można zapewnić spożywając duże ilości warzyw i owoców o niskiej zawartości węglowodanów. Oprócz tego dużą ilość błonnika zawiera kokos w postaci wiórek czy mąki. W diecie dobrze również uwzględnić orzechy i różnego rodzaju nasiona np. len. Sprawdzą się też ziarna słonecznika lub sezamu. Dobrym sposobem na uzupełnienie błonnika w diecie jest też przyjmowanie babki płesznik lub babki jajowatej w formie sproszkowanej. Można dodawać ją sałatek i koktajli.Innym popularnym źródłem błonnika są pochodzące z Ameryki Południowej nasiona chia.
Błonnik na keto jest potrzebny, by stymulować procesy zachodzące w czasie diety. Pomaga utrzymać zdrową florę bakteryjną i zapewnić na dłużej uczucie sytości. Ponadto pomaga w procesach ketogennych, dzięki zachodzącym w jelitach procesom. Niezależnie od stosowanej diety, dzienna dawka błonnika nie powinna przekraczać 30 g.
Powiązane:
- Mąka kokosowa w diecie ketogenicznej – co warto wiedzieć?
- Węglowodany nieprzyswajalne i ich rola w organizmie
- Dieta ketogeniczna skuteczna w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego
- Babka jajowata: łuski i nasiona – pomocne na zaparcia i nie tylko
- Rodzaje tłuszczów – które są najzdrowsze w diecie człowieka? Jakie pokarmy warto spożywać na co dzień?
- BHB – czym są ketony egzogenne i jakie mają działanie?