Cevapcici – przepis na bałkańskie kotleciki z mięsa mielonego z grilla

Cevapcici – przepis, który cię zachwyci! Potrzebne będzie mięso mielone, przyprawy i patyczki do szaszłyków. To danie jest idealne na imprezę!

Jeśli szukasz idealnej potrawy, która będzie ciekawą przekąską oraz sycącym daniem głównym, to musisz spróbować cevapcici. Przepis jest niezwykle prosty, a wrażenia smakowe i wizualne są bardzo ciekawe. W tym poradniku zdradzimy ci, jak przyrządzić przepyszne cevapcici, ale również jak i z czym je podać, aby zachwycić gości na imprezie czy grillu. Przeczytaj koniecznie i sprawdź!

Co to jest cevapcici?

Ćevapčići albo też cevapi to danie pochodzące z obszaru Bałkanów. Są to grillowane kiełbaski z mięsa mielonego, którymi można raczyć się na ulicach Chorwacji, Bośni, Serbii i Macedonii, jednak w poszczególnych krajach danie to może nosić inną nazwę. Zasadniczo, nazwa „Cevapcici” oznacza „Mały Kebab”.

Cevapcici – przepis

Tradycyjne cevapcici to połączenie kilku mielonych mięs: wołowiny, baraniny i wieprzowiny. Wyjątkowy smak nadaje potrawie przyprawa do cevapcici, której podstawą jest czosnek i papryka. Połączone z przyprawami mięso powinno odpoczywać w lodówce najlepiej przez około 12 godzin. Po tym czasie staje się ono niezwykle aromatyczne.

Składniki:

  • 1 kg mieszanego mięsa mielonego (mięso wołowe, jagnięcina, wieprzowina / opcjonalnie mięso wieprzowo-wołowe)
  • 3 duże lub 4 mniejsze ząbki czosnku
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie

*Przed przystąpieniem do przygotowania cevapcici należy posiekać lub zmielić czosnek.

  1. Wszystkie składniki wymieszaj razem w dużej misce
  2. Ugniataj mięso do dokładnego połączenia wszystkich składników.
  3. Odstaw mięso na kilka godzin. Powinno odpoczywać minimum 2 godziny.
  4. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki.
  5. Jeżeli chcesz otrzymać danie mięsne na patyczkach, przygotuj wcześniej długie wykałaczki.
  6. Możesz już zacząć formować mięso na niewielkie kiełbaski i opcjonalnie nabijać je na patyczki, ale nie jest to konieczne.
  7. Tak przygotowane cevapcici grillujemy na tacce, patelni grillowej lub w piekarniku.
  8. Mięso należy smażyć tak długo, aż dobrze się zarumieni i regularnie odwracać, aby każda strona kiełbaski była wypieczona równomiernie.

Jak podawać cevapcici?

W krajach, które słyną z dania cevapi, kotlety mielone w formie kiełbasek podawane są z chrupiącym chlebkiem pita. Cevapcici można podawać również jako kiełbaski na drewnianych patyczkach do szaszłyków. W takiej postaci potrawa świetnie sprawdza się na różnego rodzaju ogrodowych przyjęciach.

Co do cevapcici? Podobne przepisy

Dodatkiem do cavapi mogą być też chrupiące pieczone ziemniaczki lub frytki. Nieodłącznym dopełnieniem jest ajvar, czyli pasta warzywna z papryki, bakłażana i cebuli. Opcjonalnie, kiełbaski cevapcici można serwować też z miękkimi serami (w oryginale tradycyjny ser kajmak), sosem tzatziki, sosem czosnkowym, sosem barbecue – według indywidualnych preferencji. Nie obejdzie się też bez chrupiącej sałatki.

Przepis na Ajvar (pasta z papryki i bakłażana)

Znasz już przepis na cevapi, jednak jak wcześniej wspomnieliśmy, danie to bardzo dobrze komponuje się z pastą ajvar. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, a potrzebne będą poniższe składniki:

  • 4 średniej wielkości czerwone papryki
  • 1 średni bakłażan
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
  3. Bakłażana umyj i pokrój na średniej wielkości kawałki.
  4. Paprykę umyj i przekrój na pół. Oczyść z pestek.
  5. Ułóż tak przygotowane warzywa na blasze i lekko posmaruj je oliwą.
  6. Piecz je przez około 30 minut.
  7. Po upieczeniu przełóż papryki i bakłażana do miseczki.
  8. Warzywa po wystygnięciu obierz ze skórki.
  9. Dodaj oliwę, czosnek, ocet winny i zblenduj całość.
  10. Dopraw mieszankę do smaku.
  11. Przełóż całość do rondla i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez około 20 minut.

Przepis na chlebek pita do bałkańskich kotlecików

Jak wspomnieliśmy wcześniej, cevapcici to danie, które świetnie komponuje się z okrągłymi chlebkami pita. Można kupić je w markecie, ale i tak najlepiej smakują te przygotowane samodzielnie, szczególnie w połączeniu z daniami kuchni bałkańskiej.

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • szklanka ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych
  • łyżeczka soli
  • 2,5 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiej mąkę.
  2. Dodaj wodę i pokrusz drożdże.
  3. Lekko wymieszaj.
  4. Dodaj oliwę i sól.
  5. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki i rozpocznij wyrabianie ciasta.
  6. Wyrabiaj ciasto na chlebki tak długo, aż będzie sprężyste i pozbawione grudek.
  7. Odstaw ciasto na godzinę w ciepłe miejsce.
  8. Po tym czasie ponownie przez chwilę wyrabiaj ciasto.
  9. Następnie podziel je na od 6 do 8 równych części. Im więcej części, tym mniejsze chlebki.
  10. Uformuj z każdej części kulkę, a następnie rozwałkuj ją na cienki placek.
  11. Usmaż placuszki na suchej patelni, aż do zarumienienia lub ułóż je oddzielnie na wyłożonej papierem blasze i piecz 5-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Jak więc widzisz, przepis na Cevapcici jest banalnie prosty, tak samo jak przygotowanie ajwaru i chlebków pita. Te trzy komponenty to świetny pomysł na obiad. Wystarczy lekko rozkroić chlebek pita, wypełnić go ajvarem i kiełbaskami i bałkańskie danie w domu gotowe!

Powiązane:

Archiwum: marzec 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe - niezbędne dla zdrowia

Następny artykuł

Objawy wyjścia z ketozy — jak je rozpoznać i ponownie wejść w stan ketozy

Zobacz też