Keto bigos to potrawa, która spełnia wszystkie wymogi diety ketogenicznej. Jest smaczny, pożywny i utrzymuje w organizmie stan ketozy. Dowiedz się, jak przygotować w domu to proste danie.
Stosowanie diety ketogenicznej przynosi wiele korzyści dla całego organizmu. Wprowadzenie i utrzymanie w organizmie stanu ketozy jest możliwe, dzięki znacznemu ograniczeniu spożywania węglowodanów. Zmiana sposobu odżywiania wymaga samodyscypliny, ponieważ dopiero po kilku tygodniach można zauważyć pozytywne efekty diety. Posiłki muszą zawierać sporą dawkę białka, a przede wszystkim tłuszczów. Jeśli jesteś na diecie keto, w czasie świąt musisz przestrzegać jej zaleceń. Idealną potrawą na ten czas jest keto bigos, który zawiera dużą dawkę wartościowych składników.
Keto bigos – składniki
Samodzielnie przygotowany keto bigos z powodzeniem może zagościć na świątecznym stole. Wystarczy dodać większą ilość tłuszczu, aby potrawa spełniała wymogi, jakie ma dieta ketogeniczna. Przepisy wedle jej zaleceń wcale nie są skomplikowane. Aby przygotować tę potrawę w domu, będziesz potrzebować następujących składników:
- 1,5 – 2 kg kapusty kiszonej;
- niewielką główkę białej kapusty;
- mięso (dowolny rodzaj – kiełbasa, karkówka, boczek);
- suszone grzyby lub pieczarki;
- 1 cebula;
- suszone śliwki – opcjonalnie;
- koncentrat pomidorowy;
- przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe;
- sól,
- pieprz;
- smalec lub masło.
Keto bigos – przygotowanie
W pierwsze kolejności zajmij się kapustą. Białą poszatkuj, włóż do garnka i zalej niewielką ilością zimnej wody. Dodaj suszone grzyby i gotuj na małym ogniu. Kapustę kiszoną, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz zimną wodą, a następnie odciśnij i poszatkuj. Dodaj ją do gotującej się kapusty białej.
Mięso, w zależności od rodzaju przygotuj wedle konieczności. Surowe najpierw trzeba upiec. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodając tłuszcz – smalec lub masło. Umyj pieczarki, posiekaj i smaż razem z cebulą. Mięso i dodatki wrzuć do gotującej się kapusty. Garnek przykryj i całość gotuj na małym ogniu podobnie jak keto rosół – ok. 1,5-2 godziny.
Co jakiś czas mieszaj zawartość naczynia, w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Regularnie zaglądaj do garnka, gdyż bigos lubi się przypalić. Na koniec dopraw wedle uznania, dodaj koncentrat pomidorowy (zazwyczaj wystarczy 1 stołowa łyżka przecieru) i gotuj jeszcze ok. 20-30 min. Przepis na bigos świąteczny można dowolnie modyfikować. Jest to doskonały pomysł na pyszny obiad, nie tylko z okazji świąt. Potrawę podawaj gorącą. Keto bigos jest jeszcze lepszy na następny dzień, dlatego warto go zastawić na całą noc.
Bigos – keto bomba odżywcza
Keto bigos zawiera sporą ilość tłuszczu, dlatego jest wskazany w diecie ketogenicznej czy paleo. Wszystko za sprawą użytych składników, które nie zawierają węglowodanów. Jest to posiłek kaloryczny – jedna porcja to ok. 650 kcal. Bigos to świąteczne danie o dużej zawartości makro i mikroelementów oraz błonnika. Można go odgrzewać, dzięki czemu nie jest to potrawa na jeden obiad. Dostarczy odpowiednią ilość tłuszczu, która nie wybije cię ze stanu ketozy.
Bigos często gości na stołach w czasie świąt. Przygotowany wedle powyższego przepisu doskonale sprawdzi się dla osób na keto diecie. Jest smaczny i sycący, a każdy, kto go spróbuje, będzie prosić o dokładkę! Wypróbuj przepis na keto bigos i zaskocz swoją rodzinę wyjątkowym smakiem.
Powiązane:
- Potrawa z bobu, czyli najlepsze przepisy z wykorzystaniem sezonowych warzyw
- Keto zapiekanka z brokułami – pomysł na keto obiad
- Masło orzechowe keto – zdrowa i wartościowa przekąska
- Keto kolacja na szybko – proste przepisy
- Keto pizza serowa – przepis na spód i pomysły na dodatki
- Keto zupa – przepis na zupę pomidorową, rosół i zupę krem. Co jeść na diecie ketogenicznej?