Mało kto ma świadomość, że węglowodany a cukry to nie to samo. Czym różnią się od siebie? Sprawdź jak rozpoznać te dwa związki.
Dla wielu osób nie istnieje różnica pomiędzy cukrami, a węglowodanami. Tymczasem okazuje się, że informacja zawarta m.in na etykietach produktów spożywczych rozdziela te dwa związki. Jak rozpoznać węglowodany a cukry?
Węglowodany a cukry – czym są?
Węglowodany a cukry to związki o bardzo podobnej budowie. Niegdyś stosowano wymiennie nazwę węglowodany i cukry, jednak dzisiaj wiadomo już, że różnią się budową. Podstawowa różnica polega na stosunku liczby atomów wodoru do tlenu. Niektóre związki wykazują charakteryzują się taką budową, a jednak nie zaliczają się do cukrów.
Węglowodany a cukry – cukry proste i złożone
Cukry nazywane są także sacharydami, które zbudowane są z węgla, wodoru i tlenu. Dzielą się na cukry proste i złożone. Cukry proste to inaczej monosacharydy, zalicza się do nich fruktoza i glukoza. Cukry złożone można podzielić na dwa odrębne związki: dwucukry (sacharoza) i wielocukry (skrobia i celuloza). Są to substancje w pełni trawione i przyswajane przez organizm, powodują też nagły skok insuliny.
Węglowodany a cukry – węglowodany
Węglowodany obejmują zarówno cukry (jedno- i dwucukry) jak również substancje takie wielocukry, czyli np. skrobia, błonnik czy glikogen. Węglowodany więc nazywane są wymiennie cukrami, jednak można w nich rozróżnić poszczególne substancje o innej budowie. Dlatego też na większości produktów, producenci umieszczają osobno informacje odnośnie węglowodanów a cukrów zawartych w konkretnym produkcie. Wielocukry nie są trawione, co sprawia, że stanowią nieco zdrowsze i korzystniejsze dla organizmu źródło zdrowych cukrów.
Węglowodany a cukry na diecie keto
Według założeń diety keto należy stopniowo eliminować spożycie węglowodanów w codziennych posiłkach. Dla osób, które co dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tym rodzajem odżywiania, może to stanowić spore wyzwanie. Czy całkowita eliminacja węglowodanów na diecie ketogenicznej jest możliwa?
Eliminacja produktów węglowodanowych to podstawa na diecie keto. Decydując się na ten rodzaj odżywiania, należy zaakceptować, że nie można spożywać chleba, kasz, ryżu, ciastek, a także produktów bogatych w cukier rafinowany. Czy to oznacza, że w czasie
diety keto nie można pozwolić sobie na nic słodkiego? Nie do końca. Istnieje bowiem wiele zdrowych zamienników zwykłego, białego cukru, które są dozwolone na diecie keto. Należą do nich m.in. ksylitol. maltitol, stevia czy erytrol. Są to produkty o niskiej zawartości kalorii, idealne dla osób na diecie ketogenicznej.
Węglowodany a cukry ciężko jest rozróżnić, szczególnie osobom, które nie zwracają
większej uwagi na skład produktów spożywczych. Cukry proste i wielocukry różnią się jednak stopniem przyswojenia przez organizm, dlatego też wielocukry są bardziej wskazane w naszej diecie. Osoby na diecie ketogenicznej nie powinny spożywać produktów węglowodanowych, które zakłócają proces ketozy w organizmie.
Powiązane:
- Zdrowe węglowodany – lista produktów, która Ci się przyda!
- Arabinoza – czy to aldoza czy ketoza? właściwości i budowa tego cukru prostego
- Węglowodany przyswajalne – charakterystyka
- Dieta lchf a keto – co je różni, a w czym są podobne?
- Węglowodany nieprzyswajalne i ich rola w organizmie
- Węglowodany – lista z podziałem na grupy produktów