Keto pizza – przepisy na spód do pizzy bez węglowodanów

Pizza jest bez wątpienia jednym z najbardziej popularnych dań świata. Zastanawiasz się nad przejściem na dietę ketogeniczną, lecz nie wyobrażasz sobie bez niej życia? Na szczęście jest keto pizza – równie dobra, co ta wykonana na mące pszennej!

W skrócie:

  • Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Jej różnorodność potwierdzają jej liczne warianty, w tym keto pizza. ✔️
  • Przepis na keto pizzę opiera się na zastąpieniu spodu ciastem wykonanym z mąki migdałowej, serka kremowego jajek i proszku do pieczenia. ✔️
  • Istnieją również inne warianty keto pizzy, takie jak pizza serowa i spód z warzyw o niskiej zawartości węglowodanów. Warzywa wystarczy zmielić po ugotowaniu, i zmieszać z jajkami, siemieniem lnianym i płatkami drożdżowymi. ✔️

Keto pizza – przepis na ciasto z mąki migdałowej

Jeżeli jesteś na diecie ketogenicznej i szukasz czegoś, co będzie najbardziej przypominało zwykłą pizzę – właśnie to znalazłeś! Nasz pierwszy przepis na keto pizzę wykorzystuje mąkę – jednak nie pszenną, a migdałową, o dużo niższej zawartości węglowodanów. Oto składniki niezbędne do jej wykonania:

  • 2 i pół szklanki mąki migdałowej;
  • 3 szklanki startej mozzarelli;
  • 1/4 szklanka serka kremowego;
  • 2 duże jajka;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wymieszaj ze sobą sery w żaroodpornej misce. Następnie podgrzewaj je w mikrofali, w interwałach 20-sekundowych, aż większość się rozpuści. Do tej serowej mieszanki dodaj wszystkie pozostałe składniki na keto pizzę. Aby dobrze rozwałkować ciasto postępuj następująco:

  • wyłóż na blacie duży kawałek papieru do pieczenia;
  • połóż na nim ciasto;
  • wstępnie rozpłaszcz je rękami i przykryj drugim kawałkiem papieru;
  • rozwałkuj ciasto aż do utrzymania grubości około 1 cm;
  • ściągnij górny papier do pieczenia i przełóż na blachę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10–12 minut. Po nałożeniu dodatków, piecz przez kolejne 5–10 minut.

jeśli nie chcesz przygotowywać ciasta, możesz użyć płaskie kawałki cukinii lub bakłażana jako spód

Pizza serowa

W tej wersji pizzy ketogenicznej ser stanowi nie tylko dodatek na górze, ale też samo ciasto. Do jej wykonania potrzebne ci będą:

  • 4 jajka;
  • 30 gramów majonezu lub tłustej śmietany;
  • 350 gramów sera żółtego lub mozzarelli w kostce bądź tartej (ta w zalewie się nie nada).

Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do niego wszystkie jajka i majonez. Jeśli zamiast niego używasz śmietany, warto doprawić ją ulubionymi przyprawami. Dokładnie wymieszaj składniki, aby utworzyła się z nich jednolita masa. Wyłóż ją na blachę z papierem do pieczenia. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.

Keto pizza nie jest jednak gotowa bez dodatków! Na gotowym spodzie wyłóż kolejno:

  • sos pomidorowy,
  • ser mozzarella,
  • chorizo,
  • salami,
  • pieczarki,
  • paprykę.

Piecz przez kolejne 5 lub 10 minut, aż do roztopienia i zarumienienia sera. Pizza na spodzie serowym najlepiej kroi się po chwilowym przestudzeniu – wystarczy około 3 minut.

Zwróć uwagę ‍

Serowa keto pizza jest tak „ciężka” jak zwykła. Lepiej nie jeść jej później niż kilka godzin przed snem.  

Spód do pizzy keto ze składników warzywnych

Kolejny przepis na keto pizzę stworzysz z warzyw o niskiej zawartości węglowodanów. Może to być kalafior lub brokuł, ponieważ zachowują się one podobnie i mają zbliżoną konsystencję. Ta keto pizza wymaga następujących składników:

  • 1 średniej wielkości kalafior lub brokuł;
  • 2 jajka w średnim rozmiarze lub jedno duże;
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego;
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych;
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
  • sól do smaku.

Zetrzyj kalafior lub brokuł na tarce. Wstaw na kilka minut do piekarnika lub gotuj przez chwilę w osolonej wodzie. Warzywne wiórki powinny zmięknąć. Następnie je ostudź, odcedź i dokładnie odciśnij z nich wodę przez czystą szmatkę. Wymieszaj masę z pozostałymi składnikami. Powstałe w ten sposób ciasto uformuj na blasze w okrągły placek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu na około 20 minut.

Po tym czasie wyciągnij i dodaj do spodu gęsty sos pomidorowy. Dodaj swoje ulubione wysokotłuszczowe dodatki oraz posyp oregano i bazylią. Kalafiorowa keto pizza powinna piec się jeszcze przez kolejne 15 minut, do roztopienia sera i zarumienienia.

Jak widzisz, będąc na diecie ketogenicznej, wcale nie musisz odmawiać sobie pizzy. Istnieje sporo różnych przepisów na jej bezglutenową, niskowęglowodanową wersję. Keto pizza jest naprawdę pyszna i sycąca, a w dodatku po jej zjedzeniu nie musisz mieć wyrzutów sumienia. To właśnie zalety tego sposobu odżywiania. Możesz jeść tłusto i smacznie, a jednocześnie cieszyć się zdrowiem i smukłą figurą! Koniecznie spróbuj naszych przepisów na swoje ulubione danie i sprawdź, który z nich smakuje ci najbardziej.

Powiązane:

Archiwum: styczeń 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Dieta niskowęglowodanowa - co można, a czego nie wolno jeść?

Następny artykuł

Węglowodany nieprzyswajalne i ich rola w organizmie

Zobacz też