Produkty niskowęglowodanowe – tabela i najważniejsze informacje

Czy wiesz, jak wygląda rozkład makroskładników w popularnych produktach spożywczych? Jeśli nie, pomoże ci nasze zestawienie: produkty niskowęglowodanowe – tabela. Sprawdź je!

W skrócie:

  • Produkty zbożowe, takie jak wypieki, pieczywo, makaron, kasze i ryż, są bogate w węglowodany, ale mogą zawierać również inne wartości odżywcze, takie jak błonnik. ✔️
  • Istnieje lista zbożowych produktów niskowęglowodanowych, które mają mniejszą ilość węglowodanów i zawierają błonnik. Produkty takie jak brązowy ryż, chleb graham czy otręby owsiane mogą być włączone w dietę keto. ✔️
  • Warzywa zielone i owoce jagodowe są zalecanymi opcjami dla osób ograniczających węglowodany, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów. ✔️
  • Nabiał, taki jak ser żółty, twaróg i skyr naturalny, jak najbardziej może być spożywany na diecie niskowęglowodanowej. Jednak warto sprawdzać etykiety produktów. ✔️
  • Surowe mięso nie zawiera węglowodanów, ale należy uważać na dodatki podczas obróbki termicznej. Podroby, takie jak wątróbka z kurczaka, żołądki i serca drobiowe, są niskowęglowodanowe, ale wątróbka gęsia może zawierać większą ilość węglowodanów. ✔️

Czy można całkowicie wyeliminować z diety węglowodany? Nie – i nawet nie powinno się próbować! Warto jednak cukry ograniczać i wprowadzić do diety produkty niskowęglowodanowe. Tabela, którą przygotowaliśmy na pewno ci w tym pomoże!

Zbożowe produkty niskowęglowodanowe – tabela

Produkty zbożowe należą do tych, które ogólnie postrzegane są jako najbogatsze w węglowodany. I tak faktycznie jest – to właśnie w różnego rodzaju wypiekach, pieczywie, makaronach, kaszach i ryżu mieści się najwięcej cukrów. Można więc unikać tego typu produktów albo wybierać takie, które poza węglowodanami mają również inne wartości odżywcze – np. błonnik. 

Na które się zdecydować? Podpowiedzi znajdziesz poniżej:

ProduktIlość węglowodanów i błonnika w 100 g
otręby owsiane62 g węglowodanów i 42,5 g błonnika
ryż brązowy77 g węglowodanów i 9 g błonnika
chleb graham48,5 g węglowodanów i 6,5 g błonnika
makaron pełnoziarnisty68 g węglowodanów i 6 g błonnika
chleb chrupki79 g węglowodanów i 6 g błonnika

Czy wskazane artykuły spożywcze można uznać za produkty niskowęglowodanowe? Tabela zawiera żywność opartą na zbożach. Obiektywnie więc węglowodanów będzie w takich produktach dużo. Jednak w swojej kategorii wskazane produkty wypadają najlepiej.

Owoce i warzywa z małą zawartością węglowodanów

Warzywa i owoce to produkty bardzo chętnie wybierane na każdej niemal diecie. Zwłaszcza te pierwsze w obiegowej opinii cieszą się dobrą sławą: zawierają niewielkie ilości cukrów, a przy tym dużo błonnika, witamin i minerałów. I choć wszystko to jest w dużej mierze prawdą, to wciąż warto zwracać uwagę na to, które warzywa lub owoce znajdą się na talerzu. Ziemniaki, marchew, buraki czy korzeń pietruszki to warzywa o wysokiej zawartości skrobi – ilość zawartych w nich węglowodanów będzie więc bardzo duża.

Jeśli ograniczasz węglowodany, stawiaj głównie na warzywa zielone oraz owoce jagodowe. Poniżej lista tych, które mają naprawdę mało węgli w 100 gramach:

  • sałata – zależnie od rodzaju od 2,3 – 3,7 g;
  • cukinia – 3,1 g;
  • szpinak – 3,6 g;
  • szparagi – 4 g;
  • kalafior – 4,7 g;
  • brokuły – 7 g;
  • fasolka szparagowa – 7g;
  • awokado – 9 g;
  • maliny – 5 g;
  • jeżyny – 5 g;
  • truskawki – 6 g;
  • jagody – 12 g.
nie wszystkie owoce i warzywa są keto

Nabiał, w którym jest niewiele cukrów

Jeśli lubisz mleko i jego przetwory, na diecie niskowęglowodanowej wcale nie musisz z nich rezygnować! Staraj się jedynie wybierać te produkty, które zawierają niewielkie ilości cukrów! 

Uwaga ⚠️

Dokładnie czytaj etykiety – czasem dwa produkty tego samego typu mogą znacząco różnić się nie tylko kalorycznością, ale też zawartością węglowodanów. W szczególności dotyczy to serków, jogurtów i skyrów owocowych.

W których przetworach mlecznych jest najmniej węglowodanów?

  • Ser żółty – 2,25 g w 100 gramach produktu;
  • twaróg – 3,7 g węglowodanów na 100 g produktu;
  • skyr naturalny – ok. 3,5 g węglowodanów na 100 g produktu.

Mięso i podroby – co warto wiedzieć?

Surowe mięso praktycznie nie zawiera węglowodanów. Dlatego też jest produktem tak chętnie wybieranym na dietach niskowęglowodanowych. Trzeba jednak uważać podczas jego obróbki. Smażenie czy grillowanie mięsa wraz z różnego typu dodatkami może sprawić, że ilość zawartych w potrawie węglowodanów znacznie się zwiększy.

Kompletnie wolne od węglowodanów nie są natomiast podroby. Choć ta grupa produktów jest bogata także w inne cenne dla zdrowia składniki i jak najbardziej powinna znaleźć się w diecie, warto wiedzieć ile cukrów znajduje się w poszczególnych artykułach, i wliczać je do swojego dziennego bilansu. 

Do podrobów, po które warto sięgać należą: wątróbka z kurczaka lub indyka oraz żołądki i serca drobiowe. Wszystkie te produkty w 100 gramach mają do 1 g węglowodanów. Nieco bogatsza w węgle jest z kolei wątróbka gęsia – w 100 gramach tego produktu znajduje się ponad 6 gramów węglowodanów.

Czy dobrze znasz produkty niskowęglowodanowe? Tabela, którą stworzyliśmy z pewnością ułatwi ci początki wybranej diety niskowęglowodanowej i usystematyzowanie wiedzy. Przyda ci się także podczas codziennych zakupów i planowania posiłków!

Powiązane:

Archiwum: styczeń 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Keto wigilia – przepisy niskowęglowodanowe na Boże Narodzenie

Następny artykuł

Czy podczas L4 można iść do restauracji i zjeść posiłek?

Zobacz też