Dieta ketogeniczna śródziemnomorska – zasady, które warto znać!

Dieta ketogeniczna śródziemnomorska, tak jak każdy typ diety śródziemnomorskiej, uważana jest za jedną z najzdrowszych. Warto więc jej spróbować! Sprawdź co trzeba wiedzieć o tym typie diety wysokotłuszczowej i czym się on wyróżnia!

Czym jest dieta ketogeniczna śródziemnomorska? Jakie produkty i posiłki królują w jadłospisach przygotowywanych w tym nurcie? Poznaj nasze podpowiedzi i zainspiruj się!

Dieta ketogeniczna śródziemnomorska – wyróżniki

Podstawą każdej diety śródziemnomorskiej jest spożywanie jak największej ilości produktów nieprzetworzonych lub nisko przetworzonych. Taka dieta opiera się więc zawsze o surowe warzywa, tłuszcze pochodzenia roślinnego oraz ryby. Dokładnie tak samo jest w przypadku diety ketogenicznej śródziemnomorskiej!

Od klasycznej wersji diety wysokotłuszczowej różni się więc ona tym, że nacisk kładzie się zwłaszcza na spożywanie oliwy z oliwek, zielonych warzyw oraz ryb i owoców morza. Dzięki temu w diecie ketogenicznej śródziemnomorskiej spada ilość przyjętych z pożywieniem cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Organizmowi dostarcza się z kolei więcej białka, witamin, błonnika, kwasów omega-3 oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo często więc nie jest konieczna tak szeroka dodatkowa suplementacja, jak przy klasycznej wersji diety ketogenicznej.

Dieta ketogeniczna śródziemnomorska – co warto jeść?

Jakie produkty zalecane są podczas stosowania diety ketogenicznej śródziemnomorskiej? Przede wszystkim są to wszelkie ryby i owoce morza! Ich uzupełnienie stanowią takie produkty jak: jaja, mięso (również chude), tofu czy nabiał.

W diecie śródziemnomorskiej nie może oczywiście również zabraknąć warzyw! W wersji wysokotłuszczowej takiej diety zaleca się zwłaszcza spożywanie warzyw czerwonych i zielonych (a więc np. pomidorów, papryki, szpinaku, boćwiny). W przepisach chętnie wykorzystywane są także warzywa kapustne (np. brokuł, kalarepa) i cebulowe (por, szczypior, szalotka).

Poza wymienionymi produktami, na Twoim talerzu nie może zabraknąć również oliwy z oliwek, awokado, orzechów i migdałów czy pestek i nasion (np. lnu, słonecznika, dyni albo chia).

W diecie ketogenicznej śródziemnomorskiej dopuszczalne jest również kakao, gorzka czekolada, czerwone wino wytrawne czy owoce jagodowe w nieco większej ilości niż w klasycznej wersji diety wysokotłuszczowej.

Przykładowe dania z diety wysokotłuszczowej śródziemnomorskiej

Jak skomponować wartościowy posiłek w stylu diety ketogenicznej śródziemnomorskiej? Bardzo prosto! Jako śniadanie przygotować możesz np. tofucznicę. Wystarczy, że podsmażysz na patelni pokruszone tofu, a potem dodasz do niego ulubione przyprawy i warzywa (np. szpinak albo pomidory). Na obiad możesz zdecydować się na pieczoną rybę z brokułami albo soczysty stek podany na sałacie i świeżych liściach szpinaku. Z kolei jako kolacja świetnie sprawdzi się np. sałatka z krewetkami, awokado i pestkami dyni albo nasionami słonecznika.

Jeśli będziesz miał również ochotę na przekąski, postaw na koktajl na bazie jogurtu i masła orzechowego z dodatkiem owoców jagodowych i kakao. Możesz też zjeść pudding chia przygotowany z użyciem pełnotłustego mleka.

Dieta ketogeniczna śródziemnomorska ma wiele zalet. Jest pyszna i mniej restrykcyjna od klasycznej wersji diety wysokotłuszczowej. Posiłki są nie tylko zdrowe, ale też bardzo kolorowe, co jeszcze bardziej zachęca do kontynuowania diety. Warto więc ją przetestować – może okazać się dla Ciebie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę!

Powiązane:

Archiwum: kwiecień 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Low carb – przepisy na proste i szybkie do przyrządzenia dania

Następny artykuł

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 - dlaczego są takie ważne?

Zobacz też