Streszczenie
- Ciasteczka keto to dozwolone na diecie niskowęglowodanowej słodycze.
- Dodawaj do nich kokos, orzechy, migdały i inne składniki zawierające zdrowe tłuszcze w dużych ilościach.
- Ciastka przygotowuj na bazie mąki kokosowej lub migdałowej zamiast pszennej.
Ciasteczka keto z czekoladą: przepis krok po kroku
Ciasteczka keto to świetny sposób na zastąpienie klasycznych słodkości, a jednocześnie pozostanie przy założeniach diety ketogenicznej. Te, które proponujemy, mają lekko chrupiącą skorupkę, lecz w środku wciąż pozostają wilgotne. Smakują więc jak mini keto brownie! Do przygotowania deseru potrzebujesz jedynie kilku składników:
- 30 g mąki kokosowej lub migdałowej;
- 2 jajka;
- pół tabliczki keto czekolady (albo 2–3 łyżki kakao);
- 2 łyżki słodzika (np. erytrytolu);
- szczypta soli;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 100 g masła.
Przygotowanie ciasteczek keto zacznij od rozpuszczenia w rondlu masła. Resztę wymienionych produktów umieść w misce i mieszaj łyżką do połączenia składników. Dodaj masło i ponownie zamieszaj. Ciasto powinno mieć zwartą, nielejącą się konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste i trudno ci włożyć do niego łyżkę, dodaj nieco wody. Jeśli będzie za rzadkie, konsystencję poprawi dodatek mąki.
Przełóż ciasteczka keto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Układaj na blaszce niewielkie kulki ciasta, zachowując między nimi odstępy (ciastka urosną podczas pieczenia). Możesz też zwilżyć wodą małą łyżeczkę i tworzyć za jej pomocą nieco inny kształt ciastek (np. dodać wgłębienie na środku). Piecz 15-20 minut w temp. 180°C z grzałką góra-dół. Następnie pozostaw blaszkę w piekarniku i studź ciastka przy otwartych drzwiczkach.
Przygotowanie idealnych ciastek keto – o czym warto wiedzieć
Ciasteczka keto, tak jak inne keto przekąski, mogą stanowić element zbilansowanej diety. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach:
- Do wypieków używaj mąk bogatych w tłuszcz, a nie węglowodany!
- Zamiast cukru stosuj erytrytol, stewię, ksylitol albo cukier kokosowy.
- Sprawdzą się dodatki orzechów, migdałów lub kakao.
- Przygotowuj ciastka, w których ilość tłuszczów i białka zdecydowanie przeważa nad ilością węglowodanów. Mogą to być np. keto ciastka maślane albo czekoladowe. Ciastka z podanego wyżej przepisu zawierają sporo tłuszczu, ale jedynie 1–2 g węglowodanów (w zależności jak duże ciasteczka keto przygotujesz).
Ciasteczka keto to świetny sposób, na zastąpienie smaku tradycyjnych słodkich przekąsek na diecie ketogenicznej. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne – od razu warto więc przyrządzić większą porcję! Z powodzeniem przechowasz je w szczelnym pudełku nawet kilka dni. Będą czekały na ciebie zawsze, gdy przyjdzie ci ochota na coś pysznego!
Powiązane:
- Bułki keto z mąki migdałowej – przepis na zdrowe śniadanie!
- Bułki keto z mąki kokosowej – przepis na pyszne pieczywo!
- Chleb majonezowy keto – na śniadanie i do pracy!
- Keto chleb z mąki kokosowej – sprawdź nasz przepis!
- Keto ciasta świąteczne – przepisy na keto ciasteczka i wypieki
- Mąka bez węglowodanów – produkty dozwolone na diecie keto