Bardzo modna i spektakularna dieta ketogeniczna zachęca do jej wykorzystania choćby takimi przepisami, jak ten na keto kokosanki. Dieta, choć z pozoru wydaje się być nielogiczna, ponieważ mówi „jedz tłuszcz, by spalać tłuszcz”, przynosi rzeczywiście bardzo dobre wyniki.
Ciasteczka na bazie białek – keto kokosanki są jedną z propozycji posiłków w diecie keto. Sprawdź, jakie są zasady w diecie ketogenicznej, oraz w jaki sposób przygotować te smaczne ciasteczka.
Zasady w diecie ketogenicznej
Dieta ketogeniczna posiada tyle samo przeciwników, co i zwolenników. Jedni chwalą jej wyniki, drudzy zarzucają niebezpieczne skutki uboczne. To sposób odżywiania, który zakłada zwiększenie podaży tłuszczów przy zmniejszeniu ilości spożywanych węglowodanów. Aby nie wpakować się w kłopoty i w źle zbilansowane posiłki, należałoby przeprowadzać ją pod kontrolą lekarza lub dietetyka, zresztą tak jak i pozostałe diety. Kontakt z dietetykiem w prosty sposób można umówić przez Internet. Keto kokosanki to bardzo sycący produkt, który nie tylko jest dozwolony, ale także polecany.
Jakie są założenia w diecie ketogenicznej?
Standardowa codzienna dieta powinna bazować na jedzeniu odpowiedniej ilości tłuszczy, białek i węglowodanów.
Zazwyczaj w żywieniu dietetycznym 50% stanowią węglowodany, 35% tłuszcze i 15% białka, natomiast w diecie ketogenicznej aż 80-90% stanowią tłuszcze, a pozostałe 10-20% to białka i węglowodany. Tak jak dotychczas węglowodany były twoim głównym źródłem energii, w momencie przejścia na keto dietę organizm nie otrzymuje tyle węglowodanów, ile by potrzebował, dlatego zaczyna czerpać energię z tłuszczy.
Ketoza – co to takiego?
W tej sytuacji dochodzi do zjawiska ketozy. Na czym polega to zjawisko? Ketoza to proces rozpadu tłuszczów. Podczas ketozy dochodzi do stężenia ciał ketonowych we krwi. Przy odpowiednio dobranych węglowodanach następuje poczucie sytości, nie czujesz głodu. Apetyt zaczyna rosnąć, kiedy jemy za dużo węglowodanów. Zanim zdecydujesz się na przejście na dietę ketogeniczną, wykonaj u lekarza potrzebne badania.
Założenia diety ketogenicznej
Głównym najczęściej wybieranym założeniem w diecie jest utrata masy ciała i trzeba przyznać, że przy stosowaniu się do jej zasad waga spada i to bardzo szybko w porównaniu z innymi planami żywieniowymi. Nie tylko jednak przy odchudzaniu wybierana jest dieta keto. Poleca się ją także w przypadku wielu schorzeń, takich jak:
- epilepsja (szczególnie lekooporna u dzieci);
- zespół Doose;
- stwardnienie guzowate;
- zespół Dravet;
- zespół Retta.
Jeśli chce się zawalczyć z insulinoopornością, to dieta keto reguluje wydzielanie insuliny, ograniczając apetyt na słodycze, pomaga w problemach trawiennych, na przykład ze wzdęciami, redukuje obrzęki i zapewnia uczucie sytości.
Jakie są wady w keto diecie?
W pierwszych miesiącach jej stosowania czuje się przypływ energii, lepsze samopoczucie. Niestety w 2. lub 3. miesiącu zaczynają się kłopoty, mogą pojawić się problemy w trawieniu, zmęczenie, spadek energii, pojawiają się trudności z koncentracją, chęć na słodkie, a ciało zaczyna nieładnie pachnieć. U wielu osób występuje częstomocz, problemy z perystaltyką jelit, a dolna część brzucha zaczyna boleć. Występuje ryzyko kamicy moczanowej i zwiększenie stężenia kwasu moczowego. Dlatego też nie powinny tej diety rozpoczynać osoby, które mają kłopoty z:
- chorobami nerek;
- problemami z wątrobą;
- chorobami trzustki.
Co jeść w diecie keto?
Przy wyborze tłuszczów warto kierować się zasadą, aby były to produkty z jego wysoką zawartością, takie jak masło, smalec czy olej kokosowy (tłuszcze nasycone) oraz orzechy, awokado, olej (tłuszcze jednonienasycone). Tłuszcze wielonienasycone powinno się spożywać, ale jedynie w postaci tłustych ryb, natomiast produkty przetworzone, jak margaryny, najlepiej byłoby wykreślić z jadłospisu.
Keto kokosanki – sama słodycz
Keto kokosanki to ciasteczka kokosowe zawierające bardzo małą ilość węglowodanów dzięki małej zamianie – cukru na erytrytol i syrop z błonnika. Ich największą zaletą jest fakt, że są bardzo sycące, natomiast wiórki należy dokładnie przed połknięciem pogryźć. Zatem jedząc je długo, bardzo dokładnie przeżuwając, ochota na słodkie szybko mija.
Przepis na eko kokosanki
Przepis na keto kokosanki nie jest trudny, a z jednej porcji wyjdzie około 23-25 pysznych ciasteczek.
Składniki:
- 1 łyżka mąki kokosowej;
- 220 g niesłodzonych wiórków kokosowych;
- 60 g masła;
- 50 ml syropu z błonnika;
- 50 g erytrytolu;
- 1 łyżka śmietanki 36%;
- 1 białko;
- 2 jajka.
Przygotowanie:
Piekarnik należy nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zanim się piekarnik nagrzeje, rozpuść masło, dodaj erytrytol, syrop z błonnika, śmietankę i dokładnie wymieszaj. Wiórki i mąkę połącz i wymieszaj, dodaj je do mokrych składników, wbij dwa jajka, natomiast białka ubij na sztywną masę i przemieszaj z resztą składników. Ciastka powinno się formować o wielkości około 20 g. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a ciasteczka ułóż na niej w odstępach tak, by do siebie nie przylegały. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 15 do 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudź.
Eko kokosanki można przechowywać w szczelnie zamkniętym metalowym pudełeczku. Dzięki temu długo zachowają świeżość i będą cieszyć swoim smakiem długi czas.
Powiązane:
- Ciasteczka keto maślane z czekoladą – sprawdzony przepis
- Warzywa na keto diecie – czy wszystkie są wskazane?
- Keto ciasta świąteczne – przepisy na keto ciasteczka i wypieki
- Keto gofry – sprawdzony przepis na ketogeniczny deser
- Keto naleśniki – najciekawsze przepisy na dietetyczny deser lub obiad
- Keto biszkopt – pyszny biszkopt kokosowy