Propozycja obiadowa w diecie ketogenicznej – placki z cukinii keto

Szukasz pomysłów na posiłki, które możesz spożywać bez obawy wyjścia ze stanu ketozy? Placki z cukinii keto będą ciekawą propozycją, która możesz wykorzystać w porze obiadowej. To dobra inspiracja na przygotowanie kolejnych potraw z diety ketogenicznej.

Placki z cukinii keto możesz wkomponować w program posiłków. Przyrządza się je bez mąki, a samo przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. Sprawdź, jak zrobić keto placki z cukinii i poczytaj o zasadach dotyczących diety.

Placki z cukinii alternatywą dla placków ziemniaczanych

Osoby, które z rozrzewnieniem wspominają placki ziemniaczane, a teraz niestety w diecie ketogenicznej muszą unikać ziemniaków, z pewnością ucieszą się, że doskonałym zamiennikiem mogą być placki z cukinii keto. Można je podawać na przykład z gulaszem węgierskim lub z przeróżnymi sosami, jak choćby z czosnkowym z dodatkiem koperku lub szczypiorku.

Przepis na keto placki z cukinii bez mąki

Przepis jest bardzo prosty i zapewne nawet początkująca pani lub pan domu sobie z nim poradzi.

Składniki na 10 sztuk placków:

  • 600 g startej cukinii;
  • 100 g cebuli;
  • 3 jajka;
  • 1-2 ząbków czosnku;
  • 100 g tłuszczu – wykorzystać można olej kokosowy, masło klarowane oraz smalec;
  • pieprz czarny (zmielony) do smaku;
  • curry do smaku;
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej, morskiej lub kłodawskiej;
  • 20 g koperku.

Przygotowanie:

  • cukinię umyć dokładnie, obciąć z obu stron końcówki, nie obierać;
  • cukinię zetrzeć na grubych oczkach – można tu użyć tarki ręcznej lub zetrzeć przy pomocy robota kuchennego;
  • całość wyłożyć na sito i posolić, odczekać około 20 minut;
  • dokładnie odcisnąć cukinię, im lepiej to zrobisz, tym łatwiej będzie się smażyć placki (nie będą się rozpadać). Warto pamiętać, że nie używa się tu mąki. Można sobie dopomóc ręcznikiem papierowym;
  • aby nieco zagęścić ciasto, można dodać starty ser mozzarella;
  • cebulę obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach;
  • czosnek przepuścić przez praskę;
  • drobno posiekać koperek;
  • warzywa połączyć, dodając do nich przyprawy oraz jajka, wszystko dobrze wymieszać;
  • tłuszcz na patelni rozgrzać, smażyć niewielkie placki tak, by łatwiej się je przekładało na drugą stronę.

Pyszny placuszek z niewielką ilością węglowodanów propozycją w dietach lowcarb i paleo

Przepis na placki z cukinii jest doskonałą propozycją także w innych dietach, które opierają się na obniżeniu węglowodanów – lowcarb (lchf) oraz paleo. Placki można przygotować wcześniej i odgrzać w razie potrzeby, zatem dlaczego nie usmażyć ich więcej? Jednego dnia zjeść jednego na obiad z gulaszem, drugiego zaś na kolację z sosem, nie tracąc walorów smakowych. Wiele z przepisów dopuszcza także mąkę kokosową lub zmielony len jako zagęszczacz. Na pewno dzięki niewielkiej ilości lnu (około 2 łyżek) ciasto będzie bardziej zwarte, co ułatwi smażenie.

Dieta ketogeniczna – co jeść?

Jeśli czytasz ten artykuł, to już zapewne posiadasz choć wiedzę elementarną w temacie zdrowego odżywiania. Przypomnijmy jednak główne zasady – co jeść? Aby zdrowo i skutecznie chudnąć oraz poprawiać stan zdrowia, trzeba ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów do maksymalnie 50 g dziennie, jak i zwiększać ilość spożywanego tłuszczu. Dokładnie powinno to wyglądać tak:

75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów.

Posiłki na diecie tłuszczowej należy komponować ze składników i pokarmów niskowęglowodanowych, jak:

  • nabiał – sery żółte, śmietana, oscypki, sery pleśniowe, sery wędzone, majonez;
  • mięso – jagnięcina, bekon, drób wraz ze skórą, ryby, podroby, wieprzowina, wołowina;
  • oleje i tłuszcze – masło, oliwa z oliwek, smalec, olej z awokado, olej kokosowy, olej z orzechów makadamia;
  • orzechy – makadamia, włoskie, orzechy laskowe, migdały, brazylijskie;
  • warzywa – kapusta, szpinak, sałata itp. (wszystkie warzywa zielonolistne), botwina, brokuły, bakłażan, ogórek, cukinia, papryka, kalarepa, pieczarki, seler, szczypiorek, oliwki, kiszonki;
  • napoje – woda, woda z cytryną, kawa, herbata, czysty bulion.

Czy przygotowanie posiłków jest czasochłonne?

Osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem i ketozą bardzo często zadają pytania dotyczące przygotowywania posiłków. Dieta ta nie jest wymagająca, nie trzeba spędzać w kuchni dużo czasu, nie ma także potrzeby poznawania trudnych i wymagających przepisów. To idealne rozwiązanie dla osób, dla których kuchnia nie jest pępkiem świata. Sporo posiłków jest typu tradycyjnych dań, jak choćby polskie schabowe z kapustą, jednak bez dodatków typu panierka czy bez ziemniaków, kasz, ryżu i makaronu. Zatem dania diety ketogenicznej wykonuje się jeszcze szybciej w związku z brakiem potrzeby gotowania dodatków.

Jako że jest to inne odżywianie od tego, które stosowałeś się od lat, ważne jest, aby skonsultować z dietetykiem, czy w twoim przypadku nie ma jakichś przeciwwskazań. Jeśli nie ma, to keto odżywianie będzie miało wpływ na polepszenie twojego samopoczucia, przypływ energii oraz utratę zbędnych kilogramów.

Powiązane:

Archiwum: maj 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Potrawa z bobu, czyli najlepsze przepisy z wykorzystaniem sezonowych warzyw

Następny artykuł

Dieta niskowęglowodanowa: czy warto korzystać z tego jedzenia?

Zobacz też