Dieta ketogeniczna zaliczana jest do jednej z najbardziej restrykcyjnych, ale również przynoszących oszałamiające efekty. Ograniczając węglowodany, nie trzeba rezygnować ze słodyczy. Sprawdź przepis na keto gofry.
Chrupiące gofry na śniadanie to idealny pomysł na pełen energii posiłek. Osoby, które korzystają z diety ketogenicznej, nie muszą rezygnować z tego przysmaku. Keto gofry są równie dobre jak klasyczne, a w ich skład wchodzą m.in. jajka, olej kokosowy, mąka kokosowa, sól himalajska i dodatki. Całość można zjeść z masłem orzechowym lub serkiem mascarpone. Brzmi zachęcająco? Czytaj dalej.
Keto gofry — przepis
Dieta ketogeniczna cieszy się coraz większą popularnością, głównie wśród osób bardzo aktywnych fizycznie. To dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa. Jej celem jest osiągniecie stanu ketozy, czyli sytuacji, gdy organizm zaczyna czerpać energię z tłuszczów, a nie z cukrów. Założeniem diety keto jest spożywanie od 80% do 90% wysokotłuszczowych produktów dziennie, a jedynie 10% zawierających węglowodany. Wydaje się to dość skomplikowane, ale w rzeczywistości nie ma w tym nic trudnego. Wystarczy zapoznać się z podstawami diety, a swoje pierwsze próby podejmować pod okiem lekarza i dietetyka.
Wielu osobom dieta ketogeniczna kojarzy się jedynie ze spożywaniem mięsa, nabiału i jaj. Jest to prawda, jednak warto zaznaczyć, że codzienny jadłospis można urozmaicić za pomocą ciekawych przepisów na desery. Przykładem może być keto krówka, keto gofry serowe, naleśniki i wiele innych.
Poniżej znajduje się smaczne keto gofry bez dodatku glutenu. Przepis będzie idealny również dla osób na diecie paleo, lchf (ang. low carb high fat ) i bezlaktozowej.
Składniki
- jaja (6 sztuk, najlepiej z wolnego wybiegu),
- olej kokosowy 50 g,
- mąka kokosowa 50 g,
- łyżeczka proszku do pieczenia bez zawartości glutenu,
- szczypta soli himalajskiej,
- cynamon 5 g,
- alternatywnie ksylitol
Wykonanie
Aby uzyskać pyszne gofry kokosowe, w pierwszym kroku należy dokładnie zmiksować jajka z olejem kokosowym. Konsystencja musi być gładka i jednolita. Następnie dodać wszystkie składniki sypie i mieszać. Ciasto należy odstawić na kilka minut do lodówki. W ten sposób najłatwiej jest uzyskać idealną dla gofrów konsystencję. Do rozgrzanej uprzednio gofrownicy (wysmarowanej masłem lub olejem kokosowym) nalać ciasto, aż do całkowitego wypełnienia formy. Keto gofry będą gotowe w ciągu kilku minut. Czas smażenia zależy od mocy urządzenia. Aby były chrupiące, warto sprawdzać ich stan na bieżąco. Ostatecznie powinny być lekko zarumienione.
Keto gofry — składniki odżywcze
W 6 sztukach keto gofrów znajdują się następujące składniki odżywcze:
- białko 52 g
- tłuszcz 80 g
- węglowodany 11 g
Całość ma 1013 kkcal.
Z czym jeść keto gofry?
Keto gofry można spożywać zarówno na słodko, jak i wytrwanie. W tym pierwszym przypadku jako dodatek można wybrać masło orzechowe lub serek typu mascarpone. W diecie ketogenicznej należy ograniczyć owoce i bitą śmietanę, ponieważ zawierają bardzo duże ilości cukru. Delikatnie chrupiące keto gofry można zjeść także z łososiem, szpinakiem i tłustym twarogiem. Wierzch wypieku można ponadto urozmaicić kawałkami kurczaka skropionymi w ziołowej oliwie z oliwek. Dobrze sprawdzi się także boczek lub kiełbasa chorizo.
Czym jest dieta ketogeniczna?
Dieta ketogeniczna dla wielu wydaje się mocno kontrowersyjna, a przede wszystkim restrykcyjna. Zgodnie z zasadą „Jedz tłuszcze, aby spalać tłuszcze”, polega ona na spożywaniu prawie przede wszystkim produktów wysokotłuszczowych. Ważną zasadą jest, aby były one jak najwyższej jakości, najlepiej nienasycone lub jednonasycone. Wszystkie wysokoprzetworzone są zwyczajnie szkodliwe dla zdrowia, a nawet życia. Tym samym kupując mięso lub nabiał, najlepiej jest wybierać lokalnych hodowców prowadzących zrównoważone i ekologiczne gospodarstwa. Na diecie ketogenicznej spożywa się 5 posiłków dziennie o określonych porach. Wartość kaloryczna dobierana jest w sposób indywidualny, biorąc pod uwagę takie czynniki jak płeć, wiek i styl prowadzonego życia.
Efekty diety ketogenicznej widoczne są już po upływie kilku tygodni. Są nimi przede wszystkim:
- wyraźny spadek masy ciała, szczególnie w przypadku widocznej otyłości lub nadwagi,
- poprawa samopoczucia,
- polepszenie koncentracji i bystrości umysłu,
- zmniejszenie apetytu na słodkości.
Aby dieta była w pełni bezpieczna, nie wolno stosować jej w sposób przewlekły. Przeciwwskazaniem do jej stosowania są także choroby wątroby, nerek i trzustki. Te organy odpowiadają za przemiany metaboliczne węglowodanów i tłuszczów, a więc w związku z tym muszą być w pełni sprawne.
Dieta niskowęglowodanowa nie musi oznaczać rezygnacji ze słodyczy. Aby ograniczyć jednak ilość spożywanego cukru i glutenu należy wybierać odpowiednie zamienniki popularnych komponentów, w tym cukru i mąki. Zamiast mąki pszennej, można sięgnąć po kokosową lub migdałową, a białe kryształki zamienić na ksylitol lub erytrytol. Keto gofry, naleśniki, ciasta i ciasteczka smakują równie dobrze, a co najważniejsze nie przysparzają wielu kalorii. Można je spożywać na drugie śniadanie lub na podwieczorek.
Powiązane:
- Keto tiramisu – jak przyrządzić ten pyszny tort?
- Keto pączki – przepis na pyszne wypieki
- Keto sernik – sprawdzone przepisy
- Keto chleb z mąki kokosowej – sprawdź nasz przepis!
- Keto chleb niskowęglowodanowy – przepis na keto pieczywo z użyciem mąki bezglutenowej
- Chleb majonezowy keto – na śniadanie i do pracy!