Ghee, czyli inaczej masło klarowane. Jak stosować ten wyjątkowy produkt?

Masło klarowane, zwane także ghee doskonale sprawdza się do smażenia. Jest polecane nawet dla osób z alergią na nabiał. Dowiedz się dlaczego warto jest mieć ghee w swojej kuchni.

Masło klarowane powstaje w wyniku powolnego podgrzewania masła i odparowania wody, oraz nadmiaru białek. Uzyskane w ten sposób masło ghee nadaje się do smażenia, gdyż temperatura spalania jest o wiele wyższa niż zwykłego masła. Masło klarowane wykorzystuje się w tradycyjnej medycynie indyjskiej Ajurwedzie jako lek na różne schorzenia. Dowiedz się co sprawia, że nazywane jest płynnym złotem.

Masło ghee – jak powstaje?

Masło klarowane ghee można przygotować samemu poprzez bardzo powolne podgrzewanie zwykłego masła. Pod wpływem temperatury dochodzi do odparowania wody, oraz innych substancji takich jak białka, cukry oraz inne stałe cząsteczki. Zbierają się one na powierzchni masła w postaci piany, którą należy delikatnie usuwać. W ten sposób możesz otrzymać czysty tłuszcz mleczny (99,5-99,8% tłuszczu). Tak przygotowane ghee ma lekko złotawy kolor i orzechowy aromat i smak. Stosowane jest do pieczenia i smażenia.

Może być bezpiecznie stosowane przez alergików, oraz osoby z nietolerancją laktozy, a także uczulone na białka mleka krowiego tj. kazeina.

Masło ghee – wartości odżywcze

Masło ghee jest bardzo cenione w Ajurwedzie, starożytnej sztuce medycznej wywodzącej się z Indii. Już trzy tysiące lat temu doceniano właściwości prozdrowotne masła klarowanego. Masło ghee jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią ok. 63% zawartości. Ponadto stanowi cenne źródło witamin D, A, K, E. Najważniejszym kwasem tłuszczowym w ghee jest kwas masłowy, który wpływa zbawiennie na funkcjonowanie jelit. Odbudowuje śluzówkę i łagodzi stany zapalne. Masło klarowane jest także źródłem kwasu linolowego, silnego antyoksydantu, który sprzyja tkance mięśniowej.

Ghee – właściwości masła klarowanego

Masło ghee działa korzystnie na układ trawienny. Oprócz leczniczego działania na jelita, przyczynia się także do lepszego trawienia i wydzielania większej ilości soków trawiennych. Niweluje wzdęcia i zgagę, pomaga w przyswajaniu składników odżywczych. Dzięki zawartości wielu witamin wspiera odporność oraz wzmacnia układ kostny i odpornościowy. Masło klarowane zawiera cholesterol nieutleniony, który nie powoduje schorzeń związanych z układem sercowo-naczyniowym.

Ghee dzięki wysokiej zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych przyspiesza metabolizm, a tym samym wspiera proces odchudzania.

Masło klarowane – jak stosować?

Masło klarowane ghee jest produktem, który idealnie sprawdza się w kuchni. Posiada orzechowy smak i aromat, dlatego podkreśla smak wielu potraw. Jest też idealnym tłuszczem do smażenia, duszenia, pieczenia i gotowania. Wszystko za sprawą tzw. progu dymienia. Jest to moment spełnia tłuszczu, podczas którego zaczynają wyzwalać się toksyczne substancje. W przypadku masła ghee wynosi on 235 stopni.

W przypadku pozostałych tłuszczów jest on zdecydowanie niższy – olej słonecznikowy i rzepakowy palą się po osiagnięciu temperatury niewiele przekraczającej 100 stopni. Uważany za niezwykle zdrowy olej kokosowy spala się w 200 stopniach. Masło klarowane jest więc najmniej szkodliwe i można bezpiecznie stosować je do obróbki termicznej.

Masło ghee – jak przechowywać?

Masło ghee może być z powodzeniem używane w kuchni. Jak jednak wygląda kwestia jego przechowywania i przydatności do spożycia? Również w tym przypadku ghee wyprzedza inne rodzaje tłuszczów. Proces odparowania z niego wody i innych składników sprawia, że jest niezwykle odporne na zepsucie. Nie tylko posiada długi termin przydatności do spożycia, ale co najważniejsze, nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Nie psuje się nawet przechowywane poza lodówką, nie jełczeje i można je bezpiecznie spożywać nawet jeśli jest przechowywane w temperaturze pokojowej przez 6-8 miesięcy.

Masło ghee a masło klarowane – różnice

Choć masło ghee i masło klarowane uważane są za ten sam produkt, nie do końca jest to zgodne z prawdą. Masło ghee znane jest z terenów Indii, gdzie od wieków, a nawet tysiącleci docenia się jego zdrowotne właściwości. Ghee to typowo indyjski produkt, który jest stosowany zarówno k kuchni, jak również służy w obrzędach religijnych.

Główna różnica pomiędzy masłem ghee a klarowanym dotyczy czasu ogrzewania i oczyszczania tłuszczu. Według indyjskiej receptury w wyniku dłuższego podgrzewania, masło ghee nabiera bardziej wyrazistej, ciemnej barwy, oraz głębokiego i intensywniejszego, orzechowego smaku. Ciemniejszy kolor to główne kryterium jakości masła.

W hinduskiej tradycji masło ghee pochodzi od krów, a jak wiadomo krowy uważane są za zwierzęta święte. Według Hindusów to sprawia, że ghee jest wyjątkowym produktem, dzięki któremu można podnosić swoją świadomość i wspierać rozwój umysłowy.

Masło ghee – zdrowy tłuszcz zwierzęcy?

Od wielu lat naukowcy w licznych publikacjach sugerują, że spożywanie tłuszczów zwierzęcych powinno się zastąpić tłuszczami roślinnymi. Jest związane z zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, które uznawane są za główną przyczynę chorób takich jak miażdżyca. Okazuje się jednak, że masło sklarowane ghee nie wpływa na wzrost tzw. „złego” cholesterolu. Wręcz przeciwnie, podnosi poziom „dobrego” cholesterolu HDL nawet o 110%.

Masło ghee pozbawione jest również cholesterolu, który mógłby się utleniać, powodując tym samym niekorzystne dla zdrowia skutki. Masło ghee działa korzystnie nie tylko na układ pokarmowy, ale na cały organizm, może być więc wykorzystywane w kuchni jako wspaniały zamiennik tradycyjnego masła.

Ghee – gdzie kupić?

Aby cieszyć się smakiem doskonałej jakości ghee warto kupić produkt ekologiczny. Bez problemu znajdziesz ten rodzaj masła w sklepach zielarskich czy z żywnością BIO. Jest to dosyć popularny produkt, który podnosi walory wielu potraw i stosowany jest zamiast masła. Cena tego rodzaju masła waha się od 25 do nawet 40 zł za 250 ml masła.

Masło ghee to regionalny produkt z terenów Azji. Stosowany jest powszechnie w kuchni, oraz jako lek na wiele problemów zdrowotnych. Doskonale podkreśla smak wielu potraw, szczególnie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Można go używać do smażenia, nawet na głębokim tłuszczu ze względu na wysoką temperaturę spalania. Choć uważany jest za bardzo zdrowy tłuszcz, dobrze jest zachować umiar w jego stosowaniu. Zalecana dzienna porcja tego tłuszczu wynosi od 1 do maksymalnie dwóch łyżeczek.

Powiązane:

Archiwum: luty 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Cellulit wodny i tłuszczowy - jak je odróżnić?

Następny artykuł

Czy można bezpiecznie pić kefir podczas diety ketogenicznej?

Zobacz też